Vestea unei posibile candidaturi la sefia PD din partea lui Emil Boc a circulat ieri cu iuteala printre deputatii si senatorii democrati. Desi surse din interiorul formatiunii au precizat ca liderul clujean se va inscrie in cursa pentru presedintie, contactat telefonic, Emil Boc nu a confirmat informatia, declarand scurt: "Vom trai si vom vedea!".

Sorin Frunzaverde, cel care in ultimele saptamani a facut un lobby puternic pentru imbratisarea doctrinei populare, a declarat ca in cazul in care Emil Boc se va hotari sa candideze cu o motiune de centru-dreapta, nu exclude posibilitatea de a-l sustine. Drept urmare, in cazul in care Emil Boc va milita pentru o cotire spre culoarul popular, Sorin Frunzaverde, care la un moment dat isi anuntase intentia de a candida, ar putea renunta la aspiratiile de sefie, sprijinindu-l pe politicianul clujean. Frunzaverde isi explica optiunea: indiferent cine va candida pe 25 iunie, important este ca, dupa Conventia Nationala, PD sa devina un partid popular. El mai sustine ca in perioada urmatoare va avea discutii cu liderul interimar al partidului, urmand sa isi formuleze o opinie mai clara in urma acestor convorbiri.

Pe de alta parte, potrivit unor surse democrate, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, nu ar mai dori sa concureze pentru sefia pedistilor, fiind mai degraba interesat de un post de prim-vicepresedinte, functie ce ar putea fi creata prin modificarea de statut al PD. Ceea ce inseamna ca, potrivit scenariului conturat la ora actuala de informatiile neoficiale provenite din randul pedistilor, la Conventia Nationala din 25 iunie vor exista doua candidaturi pentru fotoliul ramas liber dupa plecarea lui Traian Basescu, candidaturi provenite din partea primarului de Bucuresti si a celui de Cluj.

Orientare incerta

Daca Adriean Videanu a precizat in urma cu doua saptamani ca va depune o motiune "de centru", care sa lase posibilitatea partidului de a decide carui curent politic i se alatura, tonul neutru al lui Boc a lasat loc interpretarilor. Astfel, desi surse din PD au anuntat ca motiunea primarului clujean va fi una populara, in presa locala au aparut informatii potrivit carora Boc va milita pentru mentinerea curentului social-democrat. Este posibil insa ca in urma deciziei Partidului Socialistilor Europeni de a amana primirea PD ca membru cu drepturi depline, pana ce isi va lamuri preferintele politice, Emil Boc sa isi fi schimbat optiunea. De altfel, la inceputul acestei saptamani, presedintele interimar al democratilor sustinea ca PSE ar fi trebuit sa amane pana dupa Conventia Nationala Extraordinara a PD luarea in discutie a statutului PD si PSD, precizand ca cea mai eleganta solutie ar fi fost ca cererea de schimbare a statutului celor doua partide social-democrate sa fie abordata simultan si cu o solutie unitara pentru ambele formatiuni politice.

Lucrurile ar putea fi lamurite astazi, in cadrul Biroului Permanent al PD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.