Comisia Europeana nu se pronunta in nici un fel asupra oportunitatii alegerilor anticipate din Romania, apreciind ca acestea sunt o problema de politica interna in care Executivul comunitar nu se amesteca, ne-a informat ieri Krisztina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului UE pentru Extindere Olli Rehn

"In ceea ce priveste alegerile, aceasta este o problema in totalitate de politica interna. Depinde de autoritatile romane sa judece cand si cum sunt necesare alegerile", a declarat Krisztina Nagy. "Ce va pot spune despre pozitia Comisiei Europene referitoare la aceasta problema este aceeasi, pe care am avut-o dintotdeauna, si anume ca pentru Comisia Europeana conteaza ca Romania sa faca tot posibilul pentru a-si indeplini toate angajamentele pe care si le-a asumat in timpul procesului de negociere. Mai sunt foarte multe de facut pentru a indeplini toate aceste angajamente", a mai afirmat purtatoarea de cuvant a comisarului Olli Rehn.

Scheele nu stie de vreun avertisment al lui Olli Rehn

In reactia transmisa ieri pentru ZIUA, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a lasat de inteles ca organizarea de alegeri anticipate in Romania nu este in mod obligatoriu un factor care sa amane aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Uniunea Europeana asteapta de la Romania sa faca tot posibilul pentru a-si respecta angajamentele luate in timpul negocierilor de aderare", a reactionat pentru ZIUA seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele (foto stanga). "Romania are un calendar foarte strans si inca multe de facut. Este la latitudinea autoritatilor romanesti sa decida daca alegerile anticipate intra in acest calendar", considera Jonathan Scheele. In afara de aceasta reactie, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a precizat ca nu are cunostinta de vreun alt avertisment recent transmisa de comisarul european Olli Rehn catre Guvernul de la Bucuresti.

Eventuale alegeri anticipate in tara noastra nu au nici un efect asupra calendarului aderarii, a apreciat si saptamana trecuta seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, in cadrul unei conferinte de presa sustinut la Sibiu. Jonathan Scheele a precizat ca organizarea de alegeri anticipate nu intra in preocuparile sale sau ale Delegatiei Comisiei Europene. "Este o optiune a clasei politice romanesti, a poporului roman. Evident, alegerile anticipate nu au nici un impact pentru data de 1 ianuarie 2007. Bulgaria are alegeri in luna iulie. Important pentru aderare este daca Romania va fi in stare sa indeplineasca obligatiile de pregatire", a spus el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.