Organizatiile membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania-filiala Cluj le cer partidelor politice angrenate in formarea viitorului Guvern sa nu negocieze si sa nu puna in pericol independenta justitiei, scrie MNewsIn.

Eficienta sau chiar existenta structurilor sistemului judiciar si anticoruptie nu trebuie sa fie obiectul unui troc politic, se arata intr-un comunicat remis miercuri. Organizatiile semnatare sustin ca obligatiile Romaniei prin tratatul de aderare cu Uniunea Europeana au fost asumate in mod egal de toate partidele politice.

Acestea includ cu prioritate continuarea luptei anticoruptie la nivel inalt, sprijinirea magistratilor si independenta justitiei. "Nu exista nici un temei constitutional sau legal ca asemenea lucruri sa faca obiectul negocierilor politice", se precizeaza in comunicat.

ONG-urile atrag atentia asupra semnalelor din presa si declaratiilor echivoce ale politicienilor din ultimele zile privind soarta justitiei si a statului de drept. Din acest motiv, organizatiile le cer partidelor care participa la negocieri sa dezminta explicit zvonurile ca asemenea teme pot face obiectul unor targuri politice.

Coordonatorul Initiativei pentru o Justitie Curata si reprezentant al Freedom House, Mihai Politeanu, a declarat, pentru NewsIn, ca cea mai potrivita alegere pentru Ministerul Justitiei ar fi un ministru independent din punct de vedere politic.

Initiativa pentru o Justitie Curata este un proiect al Academiei de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Societatea pentru Justitie, Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.