Presedintele PD-L, Emil Boc, a spus, dupa negocierile cu lideri ai PSD, ca se poate ajunge la un compromis cu acest partid prin adoptarea unor solutii de stanga in domeniul protectiei sociale si prin mentinerea cotei unice, prezenta UDMR in Guvern fiind inca in negociere

"Ca partidul cu cele mai multe mandate in Parlamentul Romaniei, avem obligatia sa incercam construirea unei majoritati in jurul PD-L. Avem obligatia sa realizam compromis rational care sa raspunda problemelor actuale ale Romaniei si mai ales problemelor oamenilor din viata de zi cu zi. Exista premisele realizarii compromisului cu PSD din perspectiva unor solutii apropiate", a spus presedintele PD-L, la sfarsitul negocierilor dintre PD-L si PSD.

Din punctul de vedere al liderului democrat-liberal, cheia compromisului cu pesedistii este mentinerea cotei unice de impozitare. Pedelistii sunt insa de acord cu adoptarea unor masuri de protejare a cetatenilor cu venituri reduse, cum ar fi deducerile de impozit. "Este nevoie de o combinatie intre o politica de dreapta de creare a bogatiei, pentru ca trebuie sa creezi bogatie inainte sa o distribui, combinata cu o solidaritate activa, pe care o avem si noi", a declarat Boc. Acesta considera insa ca politicile de asistenta sociala ar trebuie directionate catre categorii bine definite, alcatuite din cei care au cu adevarat nevoie de asistenta statului.

Boc este la fel de optimist si in ceea ce priveste gasirea unui compromis legat de reforma constitutionala, pedelistul spunand ca ambele partide sunt de acord cu necesitatea acesteia. "Nu exista puncte divergente intre cele doua partide privind necesitatea reformei constitutionale. Nici in discutiile cu PNL, nici in discutiile cu PSD, PD-L nu a sustinut necesitatea unei republici prezidentiale. PD-L doreste doar sa asigure functionalitatea sistemului actual si eliminarea acelor puncte care, pe parcursul timpului, s-a demonstrat ca pot crea blocaje institutionale", a apreciat democrat-liberalul.

Pe de alta parte, Boc a admis ca participarea UDMR la viitoarea guvernare este deocamdata unul din punctele divergente in discutiile cu PSD. "Consider ca prezenta UDMR nu reprezinta un impediment major in guvernarea tarii. Am avut un cuvant dat inainte ca PSD sa-si anunte disponibilitatea pentru gasirea unei formule majoritare de guvernare a tarii", a spus Boc adaugand ulterior ca "suntem in negocieri, lucrurile sunt deschise".

Liderul democrat-liberal a sustinut ca cele doua partide nu au discutat impartirea functiilor ministeriale, acest lucru fiind posibil doar dupa nominalizarea de catre presedintele tarii a candidatului la postul de premier. "Nu am discutat nici un fel de partajare a functiilor ministeriale. Aspectele legate de ministere, portofolii pot fi discutate doar in prezenta premierului", a spus Emil Boc.

Intrebat daca in ceea ce priveste portofoliul Justitiei este posibila numirea unui ministru independent politic, Boc a raspuns ca "sunt multe solutii pentru a asigura independenta justitiei, printre care si cel mentionat de catre dumneavoastra"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.