"Ceea ce este important este sa pregatim eventual o incercare de a ridica monitorizarea in vara, pe baza unui raport hai sa spunem la fel de bun in iarna cum a fost cel din vara trecuta, astfel incat in vara lui 2009 sa putem sa ne punem aceasta problema. In fond depinde de noi, de Parlament, de CSM etc.", a declarat ministrul justitiei. Acesta a sustinut ca si-a atins telul propus in mandatul sau si anume evitarea unor sanctiuni la raportul din iulie anul acesta. "Ceea ce mi-am propus ca obiectiv a fost evitarea incasarii unor sanctiuni in vara sau activarea clauzei de salvgardare pe justitie", a declarat Predoiu, conform NewsIn.

Ministrul Predoiu a mai spus ca expertii europeni, care vor verifica, in aceste zile, stadiul reformelor cerute de Comisia Europeana (CE), vor avea in vedere cele patru obiective monitorizate. Primul se refera, potrivit ministrului, la o legislatie mai buna si o eficienta crescuta a sistemului judiciar, al doilea la functionarea Agentiei Nationale de Integritate, iar al treilea si al patrulea la lupta anticoruptie la nivel central si respectiv la nivel local. "Pe obiectivele doi, trei si patru mai sunt probleme de rezolvat se pare, dar urmeaza sa discutam si cu expertii europeni. Misiunea lor incepe maine (n.r. marti) si n-as vrea sa anticipez prea mult inainte de concluziile lor", a afirmat liberalul.

Mesajul constant al Comisiei Europene, a mai afirmat Predoiu, este nevoia de eliminare a barierelor constitutionale din calea investigatiilor procurorilor. "In ceea ce priveste obiectivele trei si patru, este de asteptat o atitudine favorabila din partea Parlamentului in favoarea ridicarii imunitatii. Asta este ce asteapta Comisia Europeana si au spus-o foarte clar si prin experti, si prin ambasadori", a precizat ministrul.

Referindu-se tot la lupta anticoruptie, Catalin Predoiu a declarat ca numele persoanei de la conducerea DNA va depinde de urmatorul ministru."A aborda acest dosar acum, pe ultima suta de metri ai acestui mandat, mi se pare excesiv, mi se pare ca se depaseste sfera actelor de stricta administrare pe care un ministru in functie le are de facut dupa ce au avut loc alegeri si cand dintr-o zi in alta se asteapta constituirea unui nou guvern", a afirmat el.

O echipa de experti ai CE vor fi prezenti, saptamana aceasta, la Bucuresti, pentru a evalua stadiul pregatirilor Romaniei pe justitie in asteparea Raportului din iarna.