Asa cum ne-au obisnuit de ani de zile, episcopul-europarlamentar Tokes Laszlo, impreuna cu o alta sutana, Sogor Csaba, incearca din toate rasputerile sa federalizeze Romnia.

Cei doi nu au scapat ocazia de a vorbi despre autonomia asa-zisului 'Tinut Secuiesc' cu ocazia intalnirii cu liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. Calugarul budist, venerat de catre tibetani ca fiind incarnarea lui Buddha, impreuna cu primul-ministru al Guvernului Tibetului din exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-a aflat in zilele de 3 si 4 decembrie in Bruxelles.

Liderul spiritual al Tibetului a fost primit, in cursul zilei de miercuri, de catre membrii intergrupului-Tibet al Parlamentului European (PE), din care fac parte si cei doi europarlamentari romani, si de catre presedintele acestuia, deputatul crestin-democrat european Thomas Mann.

Cu ocazia acestei intalniri, Tokes a afirmat ca Tinutul Secuiesc este 'Tibetul Romaniei', iar Sogor Csaba i-a atras atentia calugarului budist ca Uniunea Europeana (UE) poate ajuta cel mai bine in rezolvarea problemei tibetane daca isi aranjeaza problemele nerezolvate ale propriilor minoritati etnice, in ceea ce priveste dreptul lor de a-si folosi limba, precum si dreptul la autonomie culturala si teritoriala.

Potrivit unor comunicate emise de birourile europarlamentare ale celor doi politicieni, europarlamentarul Tokes Laszlo l-a salutat pe Dalai Lama, spunandu-i ca provine din 'Transilvania, de pe pamantul pe care s-a nascut Korosi Csoma Sandor, creatorul primului dictionar englez-tibetan. Vin de pe pamantul lui natal, Tinutul Secuiesc, din 'Tibetul Romaniei', care lupta pentru autonomia teritoriala exact ca si tara preasfintiei tale', a afirmat episcopul Tokes Laszlo.

Acesta a facut o comparatie intre autonomia 'model' a Tirolului de Sud si a Tibetului, elogiind sprijinul europarlamentarilor din Italia si Tirolul de Sud.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.