DNA l-a trimis, joi, in judecata pe liderul PC, Dan Voiculescu, alaturi de fostul ministru al telecomunicatiilor, Sorin Pantis,presedintele CA al ADS, Corneliu Popa, si directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopski, in legatura cu privatizarea frauduloasa a ICA, potrivit NewsIn.
In total, DNA a trimis in judecata 13 persoane in acest caz, considerand ca privatizarea frauduloasa a ICA s-a facut in folosul lui Dan Voiculescu si s-a realizat prin subevaluarea bunurilor Institutului cu suma de 7.796.198 de euro.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator, actionar majoritar al societatii "Grupul Industrial Voiculescu si Compania” (GRIVCO) SA Bucuresti, este acuzat de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Corneliu Popa, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S.), a fost de asemenea deferit justitiei, pentru stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Jean Catalin Sandu, administrator al SC”Benefica”SA Bucuresti (firma din grupul GRIVCO) in perioada 01.01.2002 – 28.01.2005, director al Directiei Juridice din cadrul A.D.S. in perioada octombrie 2001- mai 2005, membru A.G.A. al S.C. I.C.A. SA Bucuresti in perioada noiembrie 2003, secretar executiv al Partidului Conservator (fost P.U.R) si vicepresedinte al AVAS, este acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Directorul ICA, Gheorghe Mencinicopski, a fost trimis in judecata pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; abuz in serviciu contra intereselor publice; fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sorin Pantis, fostul ministru al telecomunicatiilor si director general executiv GRIVCO SA Bucuresti, este acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Marian Domnisoru - expert in cadrul Serviciului Privatizare al A.D.S, este acuzat de complicitate la infractiunea de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar , comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; fals intelectual; uz de fals.

De asemenea, Gheorghe Sin, membru A.G.A. al S.C.”Institutul de Cercetari Alimentare ”S.A. Bucuresti, este acuzat de infractiunile de complicitate la infractiunea de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; abuz in serviciu contra intereselor publice.

Astfel, in perioada 31 mai 2002 – 24 noiembrie 2003, Dan Voiculescu si-a folosit influenta de presedinte al P.U.R. asupra lui Mencinicopschi (membru P.U.R., director general si membru al A.G.A. si ulterior al C.A. al I.C.A. S.A. Bucuresti,) Sorin Pantis (membru P.U.R. si director general executiv al S.C. Grivco S.A. Bucuresti) si Jean Catalin Sandu (secretar executiv al Partidului Conservator, fost P.U.R., administrator al S.C. BENEFICA S.A Bucuresti, firma din Grupul GRIVCO, director al directiei juridice din cadrul A.D.S., in perioada 2001-2005, membru A.G.A. al I.C.A. S.A. Bucuresti in 2003).

La data de 16 iulie 2003, sustine DNA, Corneliu Popa, in calitatea sa de presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului, a aprobat declansarea, fara mandat din partea statului roman, a procesului de privatizare al S.C.”Institutul de Cercetari Alimentare” S.A. Bucuresti, stabilind o valoare a pachetului de actiuni de 94,5 ori mai mica de valoarea comerciala reala a acestuia, in complicitate cu complicitatea lui Jean-Catalin Sandu.

La data de 7 noiembrie 2003, arata procurorii, Corneliu Popa a aprobat continuarea procedurii de privatizare ilegal incepute in scopul de a facilita adjudecarea pachetului de actiuni prin licitatie de catre S.C.”Grivco”S.A. Bucuresti, in conditii discriminatorii. La licitatia trucata organizata de catre A.D.S. au participat S.C. Grivco S.A. (reprezentata de Pantis Sorin si Mencinicopschi).

Potrivit DNA, Jean Sandu, Gheorghe Mencinicopschi, Pantis, Vlad Sãvulescu, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu, Vica Ene, Flavius Pop si Gheorghe Marian Domnisoru au facilitat, in diferite modalitati, adjudecarea prin licitatie, de catre S.C.”Grivco”S.A. Bucuresti, a pachetului de actiuni I.C.A. detinut de A.D.S., la un pret mult mai mic (de 75,5 ori) fata de valoarea comerciala reala in conditii discriminatorii si netransparente si prin subevaluarea cu intentie a terenurilor, constructiilor si a titlurilor de participare, acest pachet de actiuni a fost achizitionat cu suma de 104.730 euro, in vreme ce valoarea reala era de 7.900.929 euro.

DNA sustine ca, pentru a asigura recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Dan Voiculescu(conturi bancare si un imobil din Bucuresti), Sorin Pantis (teren si doua apartamente in Bucuresti), Jean-Catalin Sandu(apartament in Bucuresti), Gheorghe Mencinicopschi (casa in Otopeni), Vlad Savulescu (teren, casa si apartament in Bucuresti), Gheorghe Sin (apartament in Bucuresti) si Vica Ene (apartament in Bucuresti).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.