Dincolo de declaratiile oficiale ale liderilor PD-L, pe holurile din Modrogan se vehiculeaza din ce in ce mai intens varianta formarii unui guvern cu UDMR, sprijinit si de grupul minoritatilor nationale la care sa se adauge voturile unor parlamentari de la alte formatiuni racolati uninominal. Matematica e relativ simpla in acest caz: pentru ca un guvern sa treaca e nevoie de minimum 236 de voturi. Impreuna, PD-L si UDMR au in Parlament 197 de mandate. La acestea s-ar adauga cele 18 voturi ale minoritatilor nationale, care de regula voteaza cu puterea. Se aduna 215 voturi. In aceste conditii, arata Cotidianul, democrat-liberalii ar mai avea nevoie sa convinga inca cel putin 21 de uninominali sa li se alature la vot.

Nu sunt de ignorat nici cele 5 voturi ale PC, mai ales ca sunt semne din ce in ce mai clare ca sunt frictiuni intre echipa lui Voiculescu si cea din Kiseleff.

Surse din PD au declarat pentru Cotidianul ca aceste voturi ar putea veni atat dinspre liberali, din zona celor care se opun liniei impuse de Calin Popescu Tariceanu, dar chiar si de la PSD, in conditiile in care multi dintre pesedisti au ajuns la limita rabdarii cu statul in opozitie si ar face orice pentru a trece in tabara puterii. Eventual, uninominal.

Guvernul imposibil PD-L PSD. Imposibil?

Se vehiculeaza ca la ambitia liberalilor de a-l propune pe Tariceanu premier cu orice pret, pesedistii si pedelistii au raspuns cu o usoara schimbare de discurs: liderii PD-L au precizat ca o colaborare cu PSD nu mai constituie o "interdictie", iar Hrebenciuc a spus ca simte "o alianta fezabila" cu democrat-liberalii. In replica, liberalii au vorbit despre programul de guvernare si despre tradarea dreptei, potrivit Romania Libera.

Cine-a pus carciuma-n drum

In urma publicarii unor fotografii cu lideri ai PSD si PD-L iesind separat din acelasi restaurant, prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat, miercuri, ca liderii democrat-liberali si cei social-democrati au fost, luni, la un restaurant, dar la saloane diferite, si ca membrii conducerii PDL nu s-au intalnit si nu au discutat nici cu PSD, nici cu PNL.

"Toate acele poze aparute sunt reale, am fost absolut intamplator acolo, dar la momente diferite, care probabil s-au si suprapus. Nu ne-am vazut cu nimeni: nici cu PSD, nici cu PNL. Nu am negociat nimic...Nici macar nu i-am salutat, pentru ca am fost la saloane diferite. Am auzit de la cei din incinta ca erau si cei din PSD acolo" a spus Videanu.

Cristian Sutu publica, in editorialul din Cotidianul, un fragment din negocierea purtata la intalnirea "intamplatoare".REALITATEA.NET - Liderii PD-L susțin că nu au început negocierile cu alte partide


Blaga sau Mitrea premier


Un astfel de guvern, potrivit unor surse din conducerile celor doua formatiuni, i-ar putea avea la carma ori pe democrat-liberalul Vasile Blaga, ori pe social-democratul Miron Mitrea, potrivit Gardianul. O alta varianta ar fi ca Guvernul comun sa fie facut eventual pe cate doi ani, condus pe rand de catre PD-L si PSD.REALITATEA.NET - Miron Mitrea: O soluție cu PD-L este mai probabilă decât una cu PNLREALITATEA.NET - Hrebenciuc: Varianta cu PD-L e mai sigură