Marko Bela a declarat miercuri ca UDMR este deschis negocierilor cu toate partidele parlamentare, avand in vedere ca PRM nu a mai intrat in Parlament, dar prefera sa constituie o coalitie de guvernare din care sa faca parte si PNL.
"In formarea noului Guvern, in acest moment in Parlament se afla doar partide democratice, ceea ce inseamna pentru noi ca este posibila o colaborare cu toate aceste partide", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, precizand ca a purtat discutii cu toti liderii politici, insa nu s-a stabilit inca nimic concret. Acesta a adaugat ca aceasta deschidere fata de partidele parlamentare se datoreaza si neintrarii PRM in Parlament, partid pe care l-a calificat drept "ultra-nationalist" si "xenofob" si al carui esec l-a salutat, potrivit NewsIn.

In privinta eventualilor colegi de guvernare, presedintele UDMR si-a exprimat preferinta pentru PNL, precizand ca a purtat discutii cu Calin Popescu Tariceanu pentru a colabora "mai strans" pentru o viitoare coalitie de guvernare. Marko Bela a tinut insa sa precizeze ca nu se pune problema crearii unei entitati politice, sustinand ca nu au facut "un pact" cu PNL.

Presedintele UDMR a mai declarat ca este preferabil ca UDMR sa faca parte din viitorul Guvern, pentru a respecta dorintele electoratului maghiar, precizand ca din opozitie UDMR nu poate avea aceeasi influenta ca celelalte partide.

Parcursul UMDR si optiunile acestuia in privinta negocierilor cu PD-L, PSD si PNL pentru formarea Guvernului se vor stabili in urma intrunirilor Consiliului Permanent al UDMR si ale grupurilor parlamentare, care vor avea loc vineri, si respectiv sambata la Targu Mures.

De asemenea, presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat, miercuri, ca Uniunea "este sortita guvernarii" si ca formatiunea sa prefera o guvernare de centru-dreapta.

"Noi suntem sortiti guvernarii. Noi trebuie sa facem parte din orice guvern, altfel nu putem ajuta minoritatea maghiara din Romania. Noi am dori o guvernare de centru-dreapta, cu cei care sunt membri in Partidul Popular European. Asta ar fi ideal pentru noi“, a spus Kiraly Andras.

Liderul maghiar a mai spus ca, din informatiile pe care le are, pana la sfarsitul acestei saptamani se vor clarifica "anumite lucruri" privind intrarea UDMR la guvernare. "Judetul Arad este «rau portocaliu», dar noi avem relatii bune cu PD-L si, bineinteles, din aceste motive, ar fi foarte bine sa fim impreuna la guvernare. In momentul de fata este clar ca nu se mai discuta cine va da primul-ministru. Se transeaza deja“, a afirmat presedintele UDMR Arad.

Kiraly Andras, deputat UDMR in mandatul 2004-2008, a mai spus ca, in cazul in care Uniunea va intra la guvernare, el poate primi o functie in cadrul noului guvern. "Daca nu primesc, raman profesor in Arad si in slujba comunitatii maghiare“, a spus presedintele UDMR Arad.

Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a mai declarat, miercuri, ca legea votului uninominal este „deosebit de tampita“, iar datoria noului Parlament este de a o modifica. "La inceputul campaniei, noi am spus ca obiectivul nostru este obtinerea unui loc in Parlament pentru comunitatea noastra din Arad. Pana la urma am reusit, dupa foarte multe emotii. Nu prea imi place sa dramatizez anumite situatii, dar, din cauza acestei legi deosebit de tampite, noi am pierdut in cursul serii de duminica, trei-patru ocazii de a avea deputat, datorita a 16 voturi sau a trei voturi. S-a vazut atunci ca posibilitatile noastre se inputineaza cu trecerea timpului. Dar, datorita acestei legi tampite, s-a suplimentat, la redistribuire, numarul de parlamentari pentru judetul Arad, iar mandatul in plus a ajuns la UDMR“, a declarat Kiraly Andras.

Liderul maghiarilor din Arad a mai spus ca este de datoria noului Parlament sa modifice legea votului uninominal. „Nu cred ca poate fi o lege mai rea decat aceasta“, a afirmat presedintele UDMR Arad.

Kiraly Andras a mai spus ca este nemultumit de numarul voturilor obtinute de UDMR in judetul Arad. „Orice lucru putem face, orice lucru putem schimba, insa nu un singur lucru nu putem face, adica sa schimbam electoratul. Cea cea am facut pana acum este bine, dar nu este suficient. UDMR a luat la alegerile parlamentare, in judetul Arad peste 11.000 de voturi, iar eu, la alegerile locale, unde am candidat pentru Consiliul Judetean am luat peste 12.000 de voturi. Niciodata nu s-a intamplat in istoria UDMR Arad ca la alegerile generale Uniunea sa ia mai putine voturi ca la alegerile locale“, a mai afirmat Kiraly Andras.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.