Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat miercuri ca varianta de guvernare cu PD-L e "mai sigura" si ca nu stie daca PSD va mai negocia cu PNL, iar Miron Mitrea recunoaste ca e mai usor de realizat un guvern cu PD-L.
Intrebat de ce este mai buna varianta cu PD-L, Viorel Hrebenciuc a spus ca aceasta este "mai sigura, ca sunt 70% din voturi". El a spus ca nu stie daca PSD va mai discuta cu PNL, potrivit NewsIn.

Vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "trebuie sa inceapa discutii serioase" pentru formarea unei coalitii de guvernare si ca ar fi de dorit ca acest lucru sa se intample "astazi, maine". "Nu stiu care varianta are mai mari sanse, dar ne uitam cu foarte multa curiozitate, ca sa nu zic altfel, la atitudinea PNL. Se pare ca, cel putin din punctul nostru de vedere, o discutie asezata cu PNL, cu fiecare ora care trece, are din ce in ce mai putine sanse" , a spus Liviu Dragnea. El a spus ca PSD ar urma sa ia o decizie in cursul zilei de miercuri in legatura cu partidele cu care vor negocia, dar ca "este foarte greu sa discutam de un termen de negociere cu PNL, in conditiile in care PNL spune "Noi vrem prim ministru Tariceanu si punct".

Liviu Dragnea a adaugat ca totusi PSD nu va renunta la impunerea premierului. "Nu, orice partid serios, si noi suntem un partid serios si responsabil, dorim ca primul-ministru sa fie de la PSD, pentru ca credem in programul nostru de guvernare, noi cu asta vom merge la negociere cu oricine".


Pe de alta parte, liderul PSD Miron Mitrea a declarat miercuri ca solutia cea mai probabila pentru PSD este un guvern cu PD-L, dar ca este departe de a fi "batuta in cuie", el recunoscand ca partidul, in conditiile actuale, nu se mai poate incapatana sa revendice postul de premier.

"Colegii nostri din teritoriu ar prefera sa fim la guvernare, deci vom discuta o solutie care sa ne duca la guvernare. Sigur ca o solutie cu PD-L este mai probabila decat una cu PNL, dar este departe de a fi batuta in cuie. (...) Negocierile vor debuta de vineri incolo, pana atunci vor avea loc discutii si o oferta dintr-o parte sau alta. Deocamdata nu avem o solutie", a declarat el.

Intrebat daca de pe pozitia actuala, cu mandate mai putine, PSD poate revendica postul de premier, Mitrea a spus ca la inceputul negocierilor se pleaca de la solicitarile maxime, dar ca formatiunea nu se poate incapatana. "Bineinteles, la negocieri vom incepe cu solicitarile maxime, aceea ca dl. Geoana sa fie prim-ministru. Azi, alta varianta de prim-ministru nu avem, iar tinand seama de modul cum arata astazi alegerile sigur ca suntem mai putin drastici, n-avem cum sa fim incapatanati sa nu constatam ca nu suntem noi cei care urmam sa conducem rezultatul final", a aratat el.

Mitrea a mai explicat ca PD-L este de preferat pentru ca presedintele Basescu ar alege in orice caz o varianta care sa-i includa pe democrat-liberali, adaugand insa ca PSD nu va accepta orice conditie ca sa intre la putere. "E evident ca azi putem vorbi de faptul ca e mai usor de realizat un guvern cu PD-L, decat unul cu PNL. Nu am vorbit cu dl. presedinte Basescu, dar este evident ca domnia sa va prefera si va sprijini un guvern cu participarea PD-L. Aveti vreun dubiu? Eu n-am", a declarat el.

Mitrea nu a exclus nici varianta ca PSD sa ramana in opozitie, desi ea nu ar avea prea multi adepti. "Ramane si varianta ca PSD sa ramana in opozitie, nu trebuie s-o excludeti. Nu dorim acest lucru si nici oamenii nostri, dar asta nu inseamna ca daca negocierile nu merg in directia asta, vom merge in orice conditii la guvernare. Suntem oameni seriosi, avem foarte clar ceea ce putem accepta si ceea ce nu", a spus el.

Liderul PSD a fost intrebat si daca Mircea Geoana isi risca postul de presedinte daca nu aduce PSD la guvernare. El a negat acest lucru, dar a introdus o nuanta si anume ca, statutar, dupa alegeri, conducerea partidului isi depune mandatul si se organizeaza un congres. "N-as pune lucrurile asa (ca-si risca functia, n.r). In politica ne riscam scaunele de dimineata pana seara. Statutul partidului spune ca dupa alegeri parlamentare conducerea isi depune mandatul, se face congres si se face alta conducere. Greu mi-e sa spun ce va face partidul, daca e fericit sau nu cu negocierile care vor veni. Cu alegerile, evident n-are niciun motiv", a conchis el.

Si vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita a declarat ca pe scena politica exista trei jucatori importanti, Traian Basescu, PSD si PD-L, care au fost legimitati cu increderea electoratului si pot asigura stabilitate tarii.

"Criza economica impune ca necesitate crearea unei coalitii foarte puternice care sa asigure un guvern stabil, cu o majoritate parlamentara de peste 70%. In acest moment, exista trei jucatori politici importanti: presedintele tarii, Traian Basescu, PSD si PD-L, care pot asigura stabilitatea de care Romania are nevoie. (...) Niciun compromis nu este suficient pentru stabilitate", a declarat vicepresedintele PSD, Gheorghe Nichita, in conferinta de presa la Iasi.

Seful PSD Iasi a mai spus ca ramane la latitudinea celor trei jucatori sa stabileasca care alianta poate asigura stabilitate tarii.

Intrebat daca se prefigureaza o alianta PSD - PD-L pentru formarea noului Guvern, seful pesedistilor ieseni nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta posibilitate si a subliniat, in acelasi timp, ca noua guvernare va fi formata in urma rezultatelor negocierilor dintre partidele care au castigat mandate in Parlament.

"Nu trebuie exclusa nicio varianta", a completat vicepresedintele PSD, adaugand ca el a fost mandatat de conducerea centrala a partidului pentru a demara negocieri in ceea ce priveste regiunea Moldovei.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.