Durerile cardiace postoperatorii ale fostului presedinte Ion Iliescu au continuat si ieri, asa ca doctorii au stabilit ca inca nu poate fi externat. Intre timp, au aparut discutii despre nocivitatea celor cinci stenturi care i-au fost implantate senatorului PSD.

Ion Iliescu a mai avut o criza cardiaca "usoara" duminica dupa-amiaza, sustine directorul Spitalului Elias, a doua, motiv pentru care externarea a fost din nou aminata. "A avut o usoara constrictie toracica (o durere in piept) care nu s-a evidentiat la ecografie sau la electrocardiograma", a explicat Sorin Oprescu. La rindul lui, chirurgul Dan Deleanu ne-a informat ca "lucrurile se asaza incetul cu incetul, chiar daca mai greu decit ne asteptam, dar merg spre bine".

Specialisti interventionisti sustin, totusi, ca numarul stenturilor (cinci) este unul neobisnuit de mare si ca fiecare stent creste de la 7 pina la 10% pericolul reaparitiei stenozei, adica al ingustarii vaselor. In plus, medicamentul cu care sint impregnate stenturile, similar citostaticelor, ar avea un efect chimic nociv. Dan Deleanu explica insa ca sint pacienti si cu 7-8 stenturi care merg bine, medicamentul impregnat este intr-o doza foarte mica, actioneaza doar local, in timp, si fara sa se dizolve in tot corpul. "O operatie de by-pass ar fi fost de 100 de ori mai riscanta, cu efecte si complicatii inimaginabile", a spus Deleanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.