Sarbatoarea implinirii a 90 de ani de la Marea Unire a adunat in Piata Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfantu-Gheorghe in jur de 1.500 de oameni, imbracati in haine de sarbatoare si arborand steagul Romaniei, transmite corespondentul NewsIn.

Evenimentul a fost marcat printr-un Te Deum la Catedrala Ortodoxa din oras, urmat de un mars al unirii, parada militara si ceremonialul religios la care s-au adunat mai multi cetateni din judet si primari. Marsul de sarbatoare, la care s-au alaturat sute de oameni, a fost condus de cei sase barbati din familia Vranceanu, calare pe caii Clubului Ecvestru de la Sancrai si imbracati in costume populare, asa cum obisnuiesc de cativa ani incoace.

Din randul oficialitatilor care au sarbatorit in Sfantu-Gheorghe 90 de ani de la Marea Unire au lipsit primarul municipiului, Antal Arpad si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, precum si parlamentari ai UDMR, desi in anii anteriori fostii edili obisnuiau sa participe. Anul trecut, primarul Albert Almos a purtat chiar cocarda tricolora, desi era vestit ca nu poarta esarfa nationala la evenimentele oficiale. In acest an, din partea CJ Covasna a depus coroane vicepresedintele Henning Janos, insotit de un sef de serviciu din cadrul institutiei.

Domnul prefect, in timp ce ascultam ceremonialul, a spus, din proprie initiativa, ca a observat si regreta foarte mult ca lipseste si primarul si presedintele si toti parlamentarii UDMR si era surprins in mod neplacut. Nu interpretez decat ca au vrut sa dea un semnal, pentru ca azi tot ce se face e simbolic, fiecare gest de astazi are o semnificatie aparte. E evident ca daca n-a venit niciunul, daca venea macar unul, poate celalalt avea scuza, era bolnav poate, dar nici primar, nici presedintele CJ Covasna, nici viceprimari, nici parlamentari UDMR, inseamna ca au vrut sa ne arate ca ei nu sunt cu noi si ca trebuie sa traim separat in continuare si fiecare cu lumea lui”, a declarat presedintele Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, av. Ioan Solomon.

In discursul sau prin care a transmis mesajul Guvernului cu ocazia Zilei Nationale, prefectul Gyorgy Ervin a vorbit despre importanta Zilei Nationale, despre viitor, intelegere si respectare a regulilor democratiei, de stabilirea corecta a criteriului de demarcatie intre patriotism si nationalism si le-a urat celor prezenti "La multi ani", dupa care a intrat si el in Hora Unirii.

Printre oficialitatile prezente la sarbatoarea din Sf.Gheorghe s-au numarat prefectul Gyorgy Ervin si cei doi subprefecti, seful Politiei Covasna, Corneliu Campeanu, presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, Ioan Solomon, fostul deputat PD-L Petre Strachinaru, directori de institutii si altii. Primarul si presedintele CJ nu au putut fi contactati telefonic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.