Alianta PSD+PC cu PNL. Cea mai plauzibila versiune, in conditiile in care procentele adunate de cele trei formatiuni vor depasi cu mult 50%. In plus, atat pesedistii cat si liberalii au afirmat in repetate randuri prin vocile unor lideri ca ar putea guverna lejer in aceasta formula. In aceasta varianta, mai mult decat in oricare alta, Mircea Geoana ar avea sanse sa fie premier.

PSD + PD-L. Aritmetica este de partea acestei variante. Nu si politica. Totusi, Mircea Geoana ia in calcul negocieri si cu democrat-liberalii, intr-o formula in care PSD ar da premierul. Este insa greu de crezut ca seful statului ar merge pe mana lui Geoana prim-ministru intr-un cabinet din care sa faca parte si partidul sau de suflet.

PD-L + PNL + UDMR. Adica un soi de guvernare de dreapta, formula vehiculata tot mai intens in ultima parte a campaniei electorale in spectrul politic. Desi pare cea mai compatibila din punct de vedere ideologic, varianta are mai putine sanse din cauza indezirabililor din ambele tabere.

Guvern minoritar monocolor. Cel mai probabil PSD, tinand cont de cifrele exit-poll-urilor de ieri. De altfel, aceasta este prima optiune a liderului PSD, Ion Iliescu, care si-a anuntat de saptamana trecuta implicarea in viitoarele negocieri.