Problema cea mai importanta a acestor alegeria fost gradul ridicat de absenteism, acest test electoral inregistrtnd cea mai scazuta prezenta la alegerile legislative din istoria post-comunista, comenteaza Asociatia Pro Democratia.

„Lipsa de participare la vot a cetatenilor la aceste alegeri nu a fost cauzata de schimbarea sistemului de vot, ci de capacitatea redusa de comunicare a candidatilor cu cetatenii”, se arata in comunicatul APD.

Asociatia Pro Democratia considera ca se impune, de urgenta, multiplicarea mecanismelor de exprimare a dreptului de vot al cetatenilor, din cauza lipsei de participare a cetatenilor la procesul electoral.

APD ofera niste solutii pentru aceasta situatie precum introducerea votului prin corespondenta, al votului anticipat si al celui electronic, metode care raspund dinamicii economice si sociale a societatii romanesti.

„Urgentarea acestor masuri este esentiala mai ales in contextul limitarii, cu ocazia acestor alegeri, a exercitarii dreptului de vot de catre o categorie importanta de alegatori – cetatenii cu resedinta in alta localitate decat cea de domiciliu”, mai scrie in comunicatul APD.

De asemenea, Asociatia Pro Democratia mai atrage atentia autoritatilor asupra vidului legislativ privind transportul la sectiile de votare a cetatenilor si solicita reglementarea acestei activitati care, incepand cu alegerile generale din 2004, continuand cu scrutinele din 2007, cu alegerile locale din 2008 si culminand cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, influenteaza in mod negativ procesul electoral din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.