Partidul Social-Democrat de opozitie (PSD) pare sa fi castigat alegerile parlamentare de duminica, potrivit exit-pollurilor, ceea ce reduce sansele pentru o revitalizare a reformelor anticoruptie cerute de UE, daca reuseste sa formeze un guvern, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

PSD a profitat de pe urma temerilor romanilor legate de impactul crizei economice mondiale si a disparitatilor dintre bogatia oamenilor si a reusit sa isi adjudece o revenire de ultim minut, in ciuda scandalurilor murdare in care a fost implicat. Partidul a promis ajutor social si reduceri de impozite pentru cei mai saraci.

Reuters citeaza doua exit-poluri, unul difuzat de Realitatea TV si celalalt de TVR1, comentand ca PSD, care este considerat mostenitor al regimului comunist inlaturat in 1989 de o revolta sangeroasa, a castigat intre 36% si 37% din voturi.

Un alt partid de opozitie, Partidul Democrat-Liberal, o grupare de centru legata de presedintele Traian Basescu, a castigat in jur de 30-31% din voturi, in timp ce partidul primului ministru Calin Popescu-Tariceanu (PNL) a iesit pe locul al treilea, cu 20 de procente.

Pentru a forma guvernul, PSD trebuie sa se lupte cu PD-L, partidul apropiat presedintelui, care nominalizeaza premierul, potrivit legii.

Victoria de duminica creste sansele PSD de a se intoarce la putere, dupa patru ani in opozitie, dar o coalitie intre democrati si liberali, care au impreuna majoritatea, este de asemenea posibila, potrivit Reutes.

"Toti vor juca dur, astfel ca este posibil sa existe multa instabilitate in perioada urmatoare", spune Alina Mungiu-Pippidi, membra a Societatii Academice Romane. "Exista sanse mari ca PSD sa intre in urmatorul guvern. Pentru lupta impotriva coruptiei, situatia e destul de rea", spune Mungiu-Pippidi.

Guvernarea PSD din 2000-2004 a fost acuzata ca a permis proliferarea coruptiei. Cativa dintre politicienii ei de frunte au fost pusi sub acuzare pentru coruptie, dar procesele au fost blocate de Parlament sau s-au impotmolit in procedurile judiciare.

Perspectivele unor negocieri dure pentru formarea unei coalitii si ale unui guvern PSD nu sunt de bun augur pentru eforturile de a scapa economia de criza financiara, sunt de parere economistii. Ei spun ca ambele partide principale vad o solutie in cresterea cheltuielilor guvernamentale, desi centristii din PD-L este mai putin probabil sa permita o crestere excesiva a datoriei publice.

Uniunea Europeana a criticat persistenta coruptiei si a crimei organizate in Romania, o tara cu 22 de milioane de locuitori care s-a alaturat blocului european impreuna cu vecina ei Bulgaria, in 2007. Comisia Europeana a cerut tribunale mai puternice si sisteme administrative eficiente pentru a remedia problema.

Bucurestiul a intreprins unele reforme, dar criticii spun ca ele sunt departe de a fi suficiente pentru a combate flagelul coruptiei in mediul de afaceri si in viata politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.