Desi este internat in spital sub stricta supraveghere medicala, Ion Iliescu ramane activ pe scena politica. Mai ales daca se intampla ceva care il priveste, asa cum a fost cazul declaratiilor deputatului Alin Todorescu, care a spus vineri, intr-o emisiune de radio, ca in vara anului trecut Iliescu i-ar fi cerut demisia lui Adrian Nastase.

Intr-un drept la replica trimis sambata, Iliescu sustine ca Teodorescu a prezentat pe dos situatia din vara anului trecut, de dupa alegerile locale. El spune ca nu i-a cerut demisia lui Adrian Nastase in iulie 2004, ci ca acesta a evocat ulterior posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSD.

Fostul consilier prezidential Victor Opaschi, care este in prezent consilier personal al lui Ion Iliescu, a declarat, la randul sau, ca, in afara dreptului la replica, Iliescu a si discutat telefonic, vineri, cu Alin Teodorescu si ar fi trebuit ca acesta din urma sa faca rectificari, mai ales ca el nu a fost prezent la intalnirea la care a facut referire in emisiunea postului de radio.

I-a cerut sa ramana

In dreptul la replica, Iliescu arata ca intalnirea din iulie 2004, despre care a vorbit Alin Teodorescu, a fost o intalnire cu toata Delegatia Permanenta a PSD, nu doar cu fostul premier Adrian Nastase si ca nu a cerut demisia prim-ministrului. Iliescu confirma ca discutia s-a referit la motivele care au stat la baza sanctiunii pe care o primise la urne PSD din partea cetatenilor la alegerile locale. "Domnul Adrian Nastase a evocat, dupa acea discutie, posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSD", precizeaza Iliescu.

Mai mult, fostul presedinte al tarii sustine ca a fost printre cei care i-au cerut lui Nastase, in discutiile care au urmat acelui moment, sa revina asupra eventualei decizii de a demisiona, "plecand de la angajamentele pe care si le luase Romania in procesul integrarii europene". Potrivit lui Iliescu, o criza guvernamentala "era de neconceput" in acel moment.

El a pus sub semnul intrebarii si "seriozitatea" optiunilor evocate de Alin Teodorescu, aratand ca nu a inteles ce ar fi insemnat, in sistemul constitutional romanesc, retragerea de la guvernare a echipei Nastase: demisia, refuzul de a mai guverna, greva guvernamentala? "In acel moment, demisia ar fi facut mai mult rau partidului, fiind privita ca o manevra politicianista si ca o lipsa de responsabilitate fata de natiune", sustine fostul sef al statului, care precizeaza ca nu cunoaste sa fi existat o astfel de discutie.

Doar patru "oameni ai presedintelui" in Parlament

Iliescu se mai refera si la afirmatia lui Teodorescu potrivit careia PSD ar fi putut sa mearga impotriva lui Iliescu in alegeri. "Adica, cu alte cuvinte, partidul sa intre 'in razboi>> cu mine, sa nu fiu pus pe liste. Aud pentru prima oara de o asemenea ipoteza", sustine Ion Iliescu. El reaminteste faptul ca nu a cerut PSD sa candideze, ci PSD i-a propus sa candideze pentru un post de senator, "asa cum toti cei aflati in fruntea partidului la acea data au avut initiativa de a propune Congresului Extraordinar din august 2004 invitarea in partid, la finele mandatului de sef al statului si la conducerea sa, lucru aprobat in unanimitate de participantii la amintitul Congres".

"Ca acum unii reevalueaza, ca sa folosesc un eufemism, acele decizii, este strict problema domniilor lor", afirma fostul sef al statului.
In ceea ce priveste alegerile interne din PSD, Iliescu precizeaza ca nu el sau colaboratorii sai de la Cotroceni le-au initiat si organizat. "Daca citim atent ce a declarat conducerea PSD la acel moment, vom vedea ca membrii partidului si cei care isi disputau un loc pe liste au fost avertizati ca liderii PSD, respectiv conducerea nationala, isi rezerva dreptul de a interveni asupra rezultatelor votului din organizatiile judetene, prin adaugarea unor candidati de la centru", arata Ion Iliescu, care stie ca au existat nemultumiri, "mai ales dupa decizia de a introduce pe locuri eligibile candidatii PUR". "Este neconforma cu adevarul si lipsita de onestitate afirmatia ca aceste interventii de la centru ar fi urmarit impunerea pe liste a unor 'oameni ai lui Iliescu>>", declara fostul sef al statului.

El sustine ca "oamenii" la care se face trimitere, care lucrau atunci la Cotroceni si care au fost inclusi pe liste, nu sunt decat patru, in comparatie cu mai toti ministrii si o parte dintre secretarii de stat, inclusiv Alin Teodorescu, care nu aveau nici un stagiu sau doar un stagiu minim in partid. lliescu reaminteste ca toti cei care i-au fost colaboratori la Palatul Cotroceni si care se regasesc acum in Parlament sunt fosti parlamentari ai PSD, care au o experienta utila grupurilor parlamentare ale partidului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.