Externarea fostului presedinte a fost aminata, desi urma sa aiba loc simbata

La o saptamina dupa ce a fost internat Ion Iliescu, incertitudinile continua sa planeze asupra gravitatii bolii fostului presedinte al Romaniei. In ziua in care urma sa fie externat, fostul sef al statului a acuzat dureri in piept, asa ca i s-a aminat externarea pina la o data pe care nu au precizat-o. Chiar si in aceste conditii, echipa de doctori care l-a ingrijit pe Iliescu in toata aceasta perioada si Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias, continua sa sustina ca pacientul se simte bine. Dar surse parlamentare, printre care si Dan Iosif, vorbeau ieri despre faptul ca Iliescu ar fi suferit un atac de cord chiar in timpul interventiei chirurgicale. Alte surse, medicale, spuneau ca, pe parcursul operatiei, au fost momente in care n-au mers aparatele.

Dupa ce o saptamina intreaga au sustinut cu tarie ca Ion Iliescu se simte foarte bine si ca interventia chirurgicala la care a fost supus este una obisnuita, echipa de medici care s-a ocupat de fostul sef al statului s-a vazut nevoita sa recunoasca, simbata - cind Iliescu urma sa fie externat -, ca operatia nu a fost una chiar simpla si ca, in timpul interventiei, s-au confruntat cu unele dificultati. Surse medicale ne-au dezvaluit ca, pe parcursul interventiei chirurgicale la care Iliescu a fost supus au aparut "mici incidente, momente in care nu au mers aparatele, ceea ce e posibil sa fi agravat starea pacientului".

Ar putea fi nevoie de o operatie mai complicata

Durerile in piept acuzate de Ion Iliescu ar putea fi o criza de angina care, survenita la scurt timp dupa implantarea stenturilor.

"Intr-o asemenea situatie ar putea fi un semn ca pacientul are nevoie de o operatie de by-pass", ne-a explicat medicul Octavian Pirvu, cardiolog la spitalul Municipal. By-pass-ul inseamna inlocuirea portiunilor afectate ale vaselor de singe cu implanturi. "Daca angina intervine dupa implantul de stent si e insotita de semne ale cardiopatiei ischemice, e foarte posibil sa se ajunga la by-pass, o procedura chirurgicala de inlocuire a portiunilor afectate ale vaselor de singe cu implanturi", ne-a declarat un specialist cardiolog. Acesta a spus ca sint doua explicatii pentru aparitia crizei de angina acuzata de Iliescu: "Ori s-au astupat stenturile, ori e o suferinta a miocardului (n.r. - muschi al inimii) ca urmare a unei revascularizari nereusite a arterelor. Ultima varianta e mai des intilnita".

Medicii neaga vehement

Membrii echipei medicale care au acceptat sa dea declaratii s-au aratat foarte tensionati si au negat cu vehementa orice informatie despre eventuale dificultati sau un posibil atac de cord suferit de Ion Iliescu in timpul operatiei de luni. "Cind a spus ca au fost dificultati, dr. Dan Deleanu (n.r. - cel care l-a operat pe Iliescu) s-a referit la faptul ca a fost o revascularizare extensiva, adica pe trei vase de singe", ne-a declarat dr. Doina Dimulescu, cea in grija careia a ramas Ion Iliescu, refuzind categoric sa dea alte informatii.

Un alt membru al comisiei de doctori, Eduard Apetrei, sustine si el ca nu au fost dificultati in timpul interventiei si ca fostul sef al statului nu a avut nici un atac de cord, dar a precizat: "Chirurgii sint obisnuiti cu astfel de fenomene. Daca era un om oarecare, nu ar fi interesat pe nimeni".

Atac de cord in timpul operatiei?

Apropiati ai lui Iliescu nu exclud ca el sa fi suferit un atac de cord in timpul operatiei, mai ales ca in 90 la suta din cazuri se intimpla asa ceva. Iliescu nu se afla intr-o stare grava, spun sursele citate. Fostul sef al statului tine insa cu tot dinadinsul sa paraseasca spitalul, dar medicii i-au interzis acest lucru.

Trimis de un "puseu hipertensiv" pe masa de operatie

La inceput a fost hipertensiune

12 mai (joi) - Ion Iliescu are puseuri de tensiune, in urma unei sedinte PSD....
14 mai (simbata)
- Iliescu este internat la Spitalul Elias, pentru un control medical general.
- Medicul Sorin Oprescu, directorul spitalului, anunta ca fostul sef al statului sufera de mai multa vreme de cardiopatie ischemica, boala care se manifesta prin ingustarea arterelor care alimenteaza inima cu singe ca urmare a depunerilor de colesterol pe peretii interni ai vaselor sanguine. Cardiopatia ischemica, asociata cu hipertensiune provoaca, in multe cazuri, infarct.
- Oprescu cauta sa linisteasca populatia si declara ca fostul sef de stat a suferit "un usor puseu de tensiune" si ca, dupa ce a fost consultat de medicul de familie, starea sanatatii i s-a ameliorat.
- Intr-o conferinta de presa, Oprescu respinge categoric zvonurile potrivit carora Iliescu ar fi suferit un infarct miocardic (atac de cord).

Plimbat prin trei spitale

15 mai (duminica)
- Iliescu este transferat la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" de la Fundeni pentru efectuarea unei coronarografii, au anuntat medicii din echipa desemnata de Oprescu sa se ocupe de fostul presedinte al Romaniei.
- Din cele trei angiografe (aparate cu care pot fi explorate vasele de singe) de la Fundeni, numai unul functiona, dar si acela cu intreruperi. Iliescu este transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca pentru angiocoronarografie.
- Oprescu declara ca Ion Iliescu va sta la Floreasca 4-5 ore, dar avea sa ramina internat la Spitalul de Urgenta patru zile.

Operat dupa patru zile

16 mai (luni)
- Sorin Oprescu insista ca Iliescu se simte bine, dar dupa-amiaza se afla ca acesta a fost supus unei interventii chirurgicale pentru largirea arterelor ingustate, prin implantarea a cinci stenturi (vezi grafic 1).
- Oprescu afirma ca a avut loc o simpla interventie care a decurs fara incidente, ca nu au existat momente dificile in timpul operatiei si ca i-au fost puse cinci stenturi.
- Echipa de medici care-l ingrijeste pe Iliescu sustine ca este exclusa posibilitatea ca fostul sef de stat sa aiba nevoie de o operatie de by-pass (interventie prin care se inlocuieste portiunea bolnava a unui vas de singe cu un implant).
17 mai (marti)
- Directorul de la Elias il protejeaza pe Iliescu de vizite si, desi declara ca pacientul se simte bine si e vioi, nu il lasa sa comenteze articolele din ziare, "pentru ca acum si un zimbet l-ar obosi".
- Oprescu spune ca "cinci stenturi nu inseamna nici mult, nici putin". Somitati ale cardiologiei romanesti declara insa pentru "Evenimentul zilei" ca "cinci stenturi inseamna mult, de obicei se pun maximum trei".
- Declaratiile medicului Oprescu se contrazic cu cele ale cardiologului Serban Bradisteanu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca de la Spitalul de Urgenta.
- primul spune ca Iliescu urma sa fie transferat la Elias chiar a doua zi, cel de-al doilea anunta ca Iliescu va trebui sa mai stea la Urgenta doua-trei zile.
- Bradisteanu afirma ca Iliescu nu va fi supus unor controale medicale regulate, Oprescu anunta ca pacientul va trebui sa vina periodic la control.

Transferat pe ascuns la Elias

18 mai (miercuri)
- Iliescu este externat de la Urgenta pe ascuns si transferat la Spitalul Elias. Ca sa-l scape de ochii presei, medicii creeaza mai multe diversiuni.
- Oprescu continua sa sustina ca Iliescu se simte bine si anunta ca "in doua-trei zile va putea merge acasa si va putea desfasura orice actiune va dori".
19 mai (joi)
- Apar zvonuri conform carora Ion Iliescu ar putea fi trimis in Germania pentru o operatie de by-pass. Medicii neaga vehement.
- Oprescu merge pe aceleasi declaratii pozitive: Iliescu este bine si chiar va raspunde intrebarilor ziaristilor in ziua in care va fi externat.

In ziua externarii, starea lui Iliescu s-a agravat

20 mai (vineri)
- Dimineata, la obisnuita conferinta de presa, Oprescu spune ca Iliescu a depasit momentul in care putea sa aiba complicatii severe.
- Medicii anunta ce tratament va urma Iliescu (anticoagulante, regim anti-colesterol) si ii recomanda sa faca exercitii in fiecare zi pe un aparat de fitness cu banda de alergat.
- Dupa-amiaza se face anuntul oficial ca fostul presedinte va fi externat simbata, 21 mai, si ca va avea o scurta intilnire cu ziaristii.
21 mai (simbata)
- Surpriza: Iliescu nu mai este externat pentru ca a avut o criza de angina, acuzind dureri in piept.
- Dr. Dan Deleanu, medicul care l-a operat, recunoaste ca interventia chirurgicala nu a fost una atit de simpla, intrucit s-au montat cinci stenturi, si a precizat ca, in mod normal, dupa astfel de interventii pacientii sint externati in trei-patru zile.
- In cazul Iliescu, aceasta era deja a cincea zi.
- Medicii vorbesc despre criza de angina ca despre "episodul cel mai simplu care se putea intimpla", dar dr. Constantin Popa, un alt membru al echipei de medici, isi exprima rezerva cu privire la rezultatele bune ale analizelor lui Iliescu.
- Apar din nou zvonuri despre un posibil infarct.
22 mai (duminica)
- Oprescu continua sa sustina ca totul e bine si ca pacientul nu are probleme.
- Medicii anunta ca Iliescu va ramine internat, dar nu mai dau termene.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.