Presedintele Traian Basescu a semnat sambata decretele pentru acreditarea a sapte ambasadori ai Romaniei in diferite state, printre acestia aflandu-se Mihai Stefan Stuparu in Australia si Iulian Buga in Irlanda, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit decretelor de acreditare semnate de presedintele Traian Basescu, Silvia Davidoiu a fost numita ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Austria, Maria Ciobanu - ambasador extraordinar si plenipotentiar, sef al misiunii Permanente a Romaniei pe langa Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si organizatiile internationale cu sediul in Elvetia si Radu Liviu Horumba - ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Turmekistan.

Tot astfel, Gheorghe Petre va prelua sefia Ambasadei Romaniei in Republica Orientala a Uruguayului, iar Emilian Ion va fi ambasador extraordinar si plenipotentiar al in Republica Islamica Pakistan.

Presedintele Basescu a semnat de asemenea decretul privind acreditarea lui Mihai Stefan Stuparu in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Australia. Mihai Stuparu a fost decorat in data de 30 august 2005, pe cand era ambasador al Romaniei la Bagdad, cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Ofiter. Potrivit decretului semnat de presedintele Basescu in 2005, ambasadorul Stuparu a fost decorat “in semn de apreciere pentru profesionalismul de care a dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate, pentru remarcabilele realizari in stabilirea unor relatii bune si eficiente cu noile autoritati irakiene si Comandamentul Fortei Multinationale din Irak”.

Mihai Stuparu a fost citat in procesul rapirii jurnalistilor romani, dar Curtea de Apel Bucuresti a decis , in data de 27 martie 2008, sa nu-l audieze, dupa ce acesta a aratat ca nu are "libertatea legala" de a da anumite informatii. Intr-o adresa trimisa instantei, MAE a precizat ca informatiile pe care Stuparu le detine in legatura cu rapirea jurnalistilor sunt clasificate si privesc siguranta nationala si nici audierea in Camera de Consiliu a acestuia nu prezinta garantia protejarii datelor respective.

Un alt decret semnat sambata de Traian Basescu se refera la numirea lui Iulian Buga ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Irlanda. Iulian Buga a fost propus in luna iunie 2007, de fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, pentru postul de ambasador la Washington, dar propunerea a fost refuzata. Buga a fost numit, la 29 august 2007, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.