Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca nu va incepe consultarile pentru formarea noului Guvern decat dupa validarea votului pentru scrutinul de la 30 noiembrie, pe care l-a anticipat in jurul datei de 6 decembrie.

Presedintele Basescu a prezentat, vineri, un calendar al procedurilor constitutionale, asa cum decurg din Legea fundamentala, in cadrul caruia a precizat care ar urma sa fie termenele la care convoaca partidele pentru consultarea in vederea formarii noului Guvern, data la care convoaca noua legislatura, astfel incat la 6 decembrie, in urma validarii votului de la 30 noiembrie, ar putea incepe consultarile in vederea desemnarii noului prim-ministru, transmite NewsIn.

Seful statului a invocat mai multe prevederi constitutionale, cel mai nominalizat articol fiind 103, care spune: (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. (2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. (3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Traian Basescu a facut apel la partide, institutii si ziaristi sa tina seama de reperele constitutionale atunci cand lanseaza comentarii si analize, declaratii despre negocierile in vederea formarii noului Guvern. Seful statului a facut si o referire indirecta la liderul PSD, Mircea Geoana, care a spus ca in noaptea de 30 noiembrie PSD ar urma sa inceapa negocierile pentru formarea noului Guvern iar acestea sa se incheie curand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin
 

Contacteaza-ne

Foloseste formularul de mai jos

sau mai rapid pe