Din totalul de 4.446 de persoane private de libertate, dintre care 2.714 arestate preventiv si 1.732 condamnate definitiv, doar 695 pot vota la domiciliul din unitatea administrativ teritoriala pe raza careia se afla locul de detinere, anunta, joi, printr-un comunicat de presa, ANP.
Detinutii cu cetatenie romana aflati in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) voteaza la alegerile organizate in data de 30 noiembrie 2008 numai daca au varsta de 18 ani si daca prin hotararea judecatoreasca definitiva nu au fost condamnate la pierderea drepturilor electorale. Astfel, au drept de vot persoanele private de libertate arestate preventiv si aflate in curs de judecata, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca definitiva si persoanele fata de care s-a dispus masura educativa intr-un centru de reeducare, care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor, se mai arata in comunicatul ANP.

Pentru a putea vota, persoanele private de libertate trebuie sa aiba domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie si sa faca o solicitare scrisa cu privire la exercitarea dreptului la vot.

"In vederea asigurarii caracterului secret si liber exprimat al votului in unitatile penitenciare s-au luat masuri pentru amenajarea de spatii corespunzatoare pentru amplasarea cabinelor de vot", se mai arata in comunicatul ANP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.