Secretarul pe probleme externe din cadrul Partidului Coalitiei Maghiare (PCM) din Slovacia, Bara Zoltan, a subliniat, joi, la Sfantu Gheorghe, importanta ca maghiarii sa iasa la vot in numar cat mai mare, pentru a avea reprezentare in Parlament si a si a nu lasa loc extremistilor.

Bara Zoltan a fost invitat la Sfantu-Gheorghe de catre UDMR, formatiune pe care partidul din Slovacia o sprijina in campania electorala, iar cu aceasta ocazie a participat la o conferinta de presa in care a vorbit, printre altele, despre actiunile antimaghiare care au aparut in Slovacia dupa 2006, cand s-a schimbat Guvernul, desi inainte relatiile slovaco-maghiare din aceasta tara erau bune.

Bara a afirmat ca, dupa alegerile parlamentare din Slovacia de acum doi ani, s-a accentuat politica antimaghiara si chiar s-a concretizat prin actiuni agresive. Potrivit lui Bara, maghiarii din Slovacia n-au mai putut folosi denumirile geografice in maghiara si sunt obstructionate fondurile pentru comunitatea maghiara din aceasta tara.

"Din 176 de proiecte pentru licee maghiare, niciunul nu a primit finantare, desi 10% din populatia Slovaciei este maghiara. Finantarile pentru minoritatile nationale au fost reduse cu 50%, desi timp de 88 de ani maghiarii puteau folosi denumirile geografice in maghiara, acest drept nu mai exista (...) In Slovacia, pana in 2010 aceasta situatie va persista, sper ca in Romania nu se va intampla”, a declarat Bara.

In acest context, reprezentantul PCM Slovacia a facut un apel la comunitatea maghiara sa iasa la vot in numar mare la alegerile din 30 noiembrie pentru a-si asigura reprezentarea in Parlament si a nu lasa loc extremistilor.

Si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a insistat, la randul sau, asupra importantei votului maghiarimii si a afirmat ca si in Camera Deputatilor sau Senatul Romaniei exista proiecte de lege pentru inlaturarea insemnelor bilingve sau privind folosinta steagurilor si simbolurilor.

Referitor la prezenta lui Bara in municipiu in campania electorala, presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a mentionat ca oricine doreste sa sprijine comunitatea maghiara este binevenit, dar a tinut sa le reaminteasca reprezentantilor UDMR ca in campania pentru locale i-au criticat pe civici pentru prezenta fostului premier ungar Orban Viktor (lider al partidului ungar de opozitie FIDESZ) in sprijinul PCM, afirmand ca celor din Uniune le lipseste consecventa in ceea ce priveste discursul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.