ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si APADOR-CH protesteaza impotriva recentei sentinte care o obliga pe ziarista Feri Predescu la plata de daune morale in cuantum de 50.000 de RON, a cheltuielilor de judecata in valoare de aproximativ 7 200 de RON (in total aproximativ 20 000 de euro) precum si la publicarea de scuze intr-un cotidian central si unul local

De asemenea, sustinatorii jurnalistei au lansat si o petitie online, in semn de protest pentru decizia magistratilor constanteni.

Jurnalista a fost condamnata pentru faptul ca a facut referire la legaturile pe care primarul orasului Constanta, Radu Mazare, le-ar avea cu diferite clanuri din Constanta. Opiniile au fost exprimate de Feri Predescu in contextul unui scandal legat de o bataie la Hotelul Flora din Constanta, in care au fost implicate 30 de persoane.

In vara lui 2006, in plina noapte, la un hotel din Mamaia s-a iscat o bataie in care au fost implicate 30 de persoane. In urma acestui scandal, edilul Constantei, dar si Feri Predescu, in calitate de jurnalist, au fost invitati la o emisiune Realitatea TV, pentru a-si expune opiniile cu privire la aceasta altercatie.

Feri Predescu a fost invitata sa comenteze evenimentele de la Hotelul Flora, la Realitatea TV, in august 2006, intr-o emisiune moderata de Andrei Gheorghe. In emisiune era prezent si primarul Radu Mazare, care a avut astfel ocazia sa dea o replica afirmatiilor jurnalistei si sa-si expuna punctul de vedere in acest caz.

"Este vorba despre clanul Vasea, sau, ma rog, gasca Vasea care se razboiesc cu oamenii lui Mazare. Razboiul dureaza de cativa ani de zile, se stie foarte bine ca intr-o vreme era o prietenie intr ei. La un moment dat, a existat o ruptura intre ei. Asta nu inseamna ca Vasea sau Mazare sunt cei care se bat", a povestit atunci Feri Predescu, dupa cum aminteste Relaitatea TV.

Primarul Radu Mazare nu a ramas fara replica la aceste afirmatii si si-a exprimat punctul de vedere. "Eu am senzatia ca Feri Predescu ar trebui dusa la spital, ar trebui dusa la un balamuc. De ce? Cum poate...ce-s povestile, ce-s prostiile astea, ca oamenii lui Mazare se bat...asociati cu nu stiu cine...Vasea, habar n-am cine-i Vasea asta, nu l-am vazut in viata mea, n-am vorbit in viata mea cu el".

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a subliniat in mai multe hotarari ca esenta societatii democratice este discutarea libera, neinhibata, in spatiul public a oricarei chestiuni de interes public, iar aplicarea unor sanctiuni disproportionate, chiar in cazul in care ar exista o culpa a ziaristului, constituie o incalcare a Articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intrucat ele au un efect intimidant, inhibant, care anuleaza posibilitatea dezbaterii libere specifice societatii democratice, subliniaza ActiveWatch si APADOR-CH.


REALITATEA.NET - Jurnalista Feri Predescu este obligata la plata unor daune morale de 50.000 de lei lui Radu Mazare

In plus, Radu Mazare este primar si om politic si, asa cum Curtea Europeana a repetat in nenumarate randuri, limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la un politician in raport cu indivizii obisnuiti, intrucat cei dintai se supun in mod inevitabil si constient unui control strict al fiecarui cuvant si al fiecarei fapte si trebuie sa arate un grad mai mare de toleranta. Protectia reputatiei unui politician trebuie cantarita cu interesele discutiei libere a chestiunilor politice, care prezinta o importanta deosebita intr-o societate democratica.

De aceea, APADOR-CH si ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei considera ca a avut loc o ingerinta disproportionata in dreptul la libertatea de exprimare al jurnalistei Feri Predescu si afirma ferm ca jurnalista va fi sprijinta in demersurile pe care urmeaza sa le initieze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarea dreptului sau la libera exprimare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.