Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, miercuri, ca sprijina propunerea Consiliului National Secuiesc (CNS) de organizare a unor referendumuri pentru autonomie si, pe de alta parte, considera ca UDMR nu sustine intr-adevar cauza referendumului si ca duce o 'politica tactica' in aceasta privinta.

'Tin sa-mi exprim tot sprijinul politic si moral fata de initiativa de referendum pentru autonomie teritoriala a secuimii', a declarat, miercuri, la Sfantu-Gheorghe, episcopul reformat. In acest context, Tokes a salutat sprijinul acordat de unii primari UDMR pentru aceasta initiativa a referendumului, dar pe de alta parte considera ca UDMR are in general o atitudine mai degraba negativa fata de acest subiect si face o 'politica tactica' in legatura cu acceptarea referendumului pe plan local in diferite judete si localitati.

Mai exact, spune Tokes, conducerii nationale a UDMR i-ar fi frica sa recunoasca faptul ca nu sprijina cu adevarat cauza referendumului.

'Cateodata face gesturi pozitive, altadata spune ca nu este legal', a afirmat Tokes.

Episcopul a fost prezent, miercuri, in doua municipii din Covasna - Sfantu-Gheorghe si Targu-Secuiesc - unde a participat la forumuri civice alaturi de cei doi candidati independenti sustinuti de PCM in judet la alegerile parlamentare.

PCM Covasna a propus recent data de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pentru organizarea referendumului pentru autonomie.

Deocamdata, sase consilii locale din Covasna au adoptat hotararile privind referendumul initiate de consilierii PCM, si anume cele din Targu-Secuiesc, Valea Crisului, Baraolt, Borosneu-Mare, Arcus si Zabala, dintre care una, la Valea Crisului, a fost revocata.

La Santu Gheorghe proiectul a fost respins, insa va fi reintrodus de catre consilierii PCM, dupa o noua dezbatere publica pe marginea acestui subiect.

La ultima sedinta a CJ Covasna, factiunea PCM din cadrul Consiliului a solicitat conducerii acestuia sa sprijine referendumurile pentru autonomie, respectiv sa incurajeze consiliile locale din tinutul secuiesc si sa le sprijine in vederea introducerii pe ordinea de zi a proiectelor privind referendumul.
Prefectura Covasna a atacat in contencios administrativ Consiliul Local al municipiului Targu-Secuiesc ca urmare a neintroducerii pe ordinea de zi a revocarii acestui punct, solicitata de Institutia Prefectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.