Piata Covasna, din zona Berceni, intrata in atentia Fundatiei Dan Voiculescu odata cu debutul campaniei electorale, este aproape goala cand nu sunt actiuni ale acesteia, iar cand vin "voluntarii" PC, tabarele se umplu cu o gramada de bunatati, sustin bucurestenii ce locuiesc in apropierea pietei, relateaza NewsIn

Piata de alimente Covasna este situata undeva intre blocuri, dar, in perioada campaniei electorale, nu este deloc greu sa ajungi la ea, deoarece pe drumul intortocheat ce duce spre piata pasii iti sunt dirijati de afisele electorale ale candidatului Dan Voiculescu.

Odata ce intri in piata, lucrurile nu mai sunt la fel de impresionante, jumatate din tarabe sunt goale, iar pe cealalta jumatate sunt expuse razlet cate-un fruct, cate-o leguma, pazite, insa, cu strasnicie si devotament de mai multi “vanzatori voluntari”, dupa cum ii numesc administratorii pietei. Insemnele Fundatiei Dan Voiculescu sunt prezente pe fiecare taraba si pe uniformele purtate de vanzatori. In rest, in piata e liniste. E liniste si atunci cand incerci sa afli anumite informatii despre statutul pietei sau despre provenienta produselor. Daca insisti cu intrebarile atragi suspiciunea celor care admnistreaza piata, care devin atenti la fiecare pas pe care il faci si la fiecare intrebare pe care o pui vanzatorilor.

Unul dintre cei care adminstreaza piata Covasna sustine ca Dan Voiculescu nu a fost pe acolo decat o data, la deschidere, pe 29 octombrie, iar cei care vand la tarabe sunt voluntari, nu primesc nimic pentru munca prestata. Totusi, o doamna ce vinde telina, nu prea este familiara cu acest termen -de voluntar-, nu zice nici ca primeste bani sau alimente pentru faptul ca sta in frig toata ziua, nici ca nu primeste, singurul ei raspuns fiind “intrebati-i pe cei de la administratie”.

In 31 octombrie, cand abia incepuse campania electorala, Dan Voiculescu transmitea un comunicat de presa prin care anunta "parteneriatul" intre Fundatia lui si Primaria sectorului 4, condusa de Cristian Popescu Piedone, membru PC. Tot atunci a fost lansata si deviza pietei, copiata dupa deja celebra replica iliesciana "sarac si cinstit": preturi mici pentru oameni saraci si cinstiti.

Cei care se ocupa de administratia pietei Covasna explica saracia de produse ca fiind o conjuctura a sortii. Dupa spusele lor, am fi nimerit exact inainte de a face aprovizionarea. Insa, oamenii locului contrazic aceasta coincidenta, sustinand ca piata alimentara Covasna este aproape goala tot timpul, in afara zilelor cand ar veni Dan Voiculescu in vizita. Mai exact, atunci cand Fundatia ce-i poarta numele organizeaza actiuni in folosul candidatului PSD+PC.

Maria Maga este o pensionara ce pazeste cortul PD-L amplasat chiar langa intrarea in piata, dar in pofida apartenentei sale politice spune ca a mers sa isi faca cumparaturile in piata, insa doar in zilele in care auzea ca vine in vizita Dan Voiculescu. “Domnule, acuma ca sa va spun sincer, am mers in piata sa mai cumpar una, alta, dar nu mai cand auzeam ca vine Voiculescu in vizita, cand se aduc produse de calitate, ca in rest, vedeti si dvs. nu ai ce sa cumperi”, se destainuie doamna Maria.

Putin mai critic este domnul Gheorghe Lupu, care spune ca merge foarte rar in Piata Covasna, chiar daca sta foarte aproape, deoarece preturile de aici i se par mult mai mari decat in alte piete. Gheorghe Lupu sustine ca numai de doua saptamani au scazut preturile si asta “datorita campaniei electorale”. Un alt motiv pentru care nu isi face cumparaturile din aceasta piata este “goliciunea tarabelor”. “Domnule, piata asta e la fel de goala cum o vedeti azi si in timpul saptamanii si in weekend. Haide sa fim seriosi, e doar o momeala electorala”, incheie domnul Lupu.

Voluntari PC pe post de agenti de circulatie

Un alt loc din Berceni in care electoratul poate lua contact cu numele candidatului PSD+PC, Dan Voiculescu, este cortul de campanie, amplasat in imediata apropiere a gurii de metrou de la statia Piata Sudului.

Aici, lucrurile stau complet diferit, cortul este plin aproape tot timpul de oameni ce vin sa-si puna problemele sau pur si simplu ca stea de vorba cu reprezentantii candidatului, in marea lor majoritate pensionari. Doamna Elena Diaconescu, cea care coordoneaza impartirea de pliante, sustine ca oamenii sunt foarte receptivi la programul electoral al candidatului Dan Voiculescu.

Pe o masuta din fundul cortului exista si un caiet in care cetatenii vin si isi scriu problemele, iar unii vin chiar si cu propuneri de legi. Unul dintre acestia este domnul Cristian Silvian, care doreste reducerea numarului de parlamentari, propunand in acest sens o norma de reprezentare de un deputat la 100.000 de locuitori si mai doreste o lege unica de pensionare, pentru a micsora, zice el, diferentele mari dintre pensii.

Nu toti cetatenii din Berceni sunt insa la fel de deschisi, o doamna ce asteapta autobuzul chiar langa cortul de campanie spune ca nu vrea sa ia pliante, deoarece nu-i place de Dan Voiculescu. “Nu-mi place Dan Voiculescu, cam umbla cu cioara vopsita”, spune doamna Elena Mirica. Ea sustine ca va vota cu Piedone, dar se cam intristeaza cand afla ca acesta nu candideaza, doar garanteaza. In zona Berceni, aproape in fiecare intresectie sunt amplasate panouri uriase din care Piedone ii asigura pe locuitorii sectorului 4 ca "garanteaza" pentru echipa PSD+PC.

Strazile, magazinele si parcurile din zona Berceni sunt invadate de afisele si bannerele candidatului Aliantei PSD+PC pentru Senat in colegiu 8, Dan Voiculescu. Campania acestuia a patruns in aproape toate aspectele vietii cetatenilor, care il intalnesc pe Dan Voiculescu, imortalizat in afise cu sloganul "Sa vezi ce poate face Voiculescu!", la cumparaturi, in statia de autobuz, langa bancuta din parc si chiar si acasa, in fata multor blocuri fiind arborate bannere cu candidatul Aliantei.

Dan Voiculescu este prezent, indirect, chiar si pe trecerea de pietoni, unde te asteapta niste domnisoare dragute, care opresc masinile pentru ca tu, cetateanul votant, sa nu patesti ceva si sa vii sa votezi cu ei, iar ca sa fii sigur cine te-a ajutat sa treci strada, la capatul celalalt al zebrei o alta domnisoara iti ofera un pliant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.