Mai multe ministere au, de astazi, mai putini bani de cheltuit. Guvernul taie peste doua miliarde de lei de la institutiile care nu si-au consumat fondurile primite de la buget si le distribuie altor ministere, care au mai mare nevoie.

Potrivit Realitatea, 18 ministere si institutii publice au mai putini bani in conturi incepand de astazi. Guvernul a strans doua miliarde de lei - bani necheltuiti de la institutiile din subordine si urmeaza sa vireze sumele in conturile altor cinci ministere.

Executivul a alocat, la ultima rectificare inainte de alegeri, 1,085 miliarde lei (aproape 300 milioane euro) pentru Ministerul Muncii, pentru a face plata pensiilor conform majorarilor intrate in vigoare de la 1 noiembrie, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu, potrivit NewsIn.

Premierul a tinut sa precizeze ca rectificarea nu afecteaza deficitul bugetar stabilit pentru acest an, de 2,3% din PIB.

Alocarile suplimentare pentru Ministerul Muncii vizeaza in special asigurarea fondurilor necesare pentru plata pensiilor agricultorilor si indemnizatiilor pentru veteranii de razboi, alocatiilor de stat pentru copii si sumelor aferente pentru drepturile persoanelor cu handicap.

"Pensiile sunt acoperite, avem banii necesari", a declarat Tariceanu, care a tinut sa precizeze ca trecerea pe deficit a bugetului de pensii nu este o situatie exceptionala, atat timp cat majoritatea tarilor europene transfera bani de la bugetul de stat pentru a acoperi dezechilibrul pe partea de pensii publice.
Astfel, potrivit primului ministru, incasarile la bugetul de pensii acopera in Belgia doar 50% din cheltuieli, in Cehia - 58%, in Germania - 80%, iar in Danemarca - 90%, diferenta fiind asigurata prin completari de la bugetul de stat.

De altfel, in Romania, cheltuielile cu pensiile reprezinta doar 6,3% din produsul intern brut (PIB), fata de peste 9% in Germania sau peste 10% in Danemarca, a precizat Tariceanu.

A patra rectificare bugetara din 2008 a insemnat si alocari suplimentare pentru ministerele Sanatatii (70 milioane lei) - mai ales pentru acoperirea salariilor -, Internelor si Reformei Administrative (33 milioane lei), Public (10 milioane lei) - pentru asigurarea cheltuielilor curente pana la sfarsitul acestui an -, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor (325 milioane lei).

De asemenea, Guvernul a suplimentat bugetele autoritatilor locale cu 570 milioane lei, suma destinata finantarii cheltuielilor, inclusiv pentru acoperirea majorarii cu 9% a salariilor personalului din invatamantul preuniversitar.

Premierul Tariceanu a mai anuntat ca Executivul va asigura, prin ministerul Transporturilor, gratuitatea transportului tinerilor cu varste intre 18 si 25de ani catre localitatile de domiciliu, pentru a putea vota.

In aceasta saptamana vor fi livrate primele 3.000 de calculatoare pentru elevii claselor a X-a, urmandca pana la sfarsitul anului, sa fie livrate 30.000 de calculatoare elevilor claselor a X-asi a XI-a. Programul va continua si anul viitor, a mai spus premierul.

La sedinta de marti, Guvernul a aprobat acordul de imprumut de 1 miliard euro cu Banca Europeana pentru Investitii, precum si contractul de asociere pentru compania care va realiza reactoarele 3 si 4 la centrala nucleara de la Cernavoda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.