Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la Realitatea TV, ca premierul desemnat trebuie sa reuseasca sa negocieze o majoritate parlamentara de peste 50% pentru a capata legitimitate, neexcluzand nici varianta unei "mari coalitii".

"Eu cred in acest tip de democratie cu jumatate plus unu", a spus presedintele, sustinand ca in opinia lui "orice este sub 50% nu e legitim pentru democratie". Basescu a spus ca ar fi putut impune un guvern minoritar in 2004, dar ca nu a facut-o.

Traian Basescu a explicat ca obligatia lui constitutionala este sa desemneze un prim-ministru si ca acesta va fi cel care va negocia formarea majoritatii."Sigur ca intre mine si el va exista o discutie foarte serioasa, in care ii voi solicita sa mearga pe un Guvern cu sustinere puternica in Parlament. Daca ma vor intreba partidele cum sa se realizeze, foarte bine. Daca nu, eu imi fac obligatia constitutionala sa desemnez un prim-ministru", a spus presedintele.

Traian Basescu a declarat, de mai multe ori in timpul emisiunii, ca premierul desemnat este cel care va negocia cu partidele politice parlamentare formarea majoritatii care sa sustina Guvernul si ca presedintele va avea consultari cu partidele politice doar pentru a evalua optiunile partidelor. "Nu eu fac cabinetul. Deci, daca nu eu fac cabinetul, este optiunea optiunea primului-ministru desemnat, cu care ma mai intalnesc, daca are cumva esec in Parlament si vine si-mi spune "Domnule presedinte, am depus mandatul". Anulez decretul de desemnare si desemnez un al doilea", a explicat Basescu.

Seful statului a afirmat ca se asteapta ca premierul desemnat sa il consulte in formarea cabinetului. "Nu ne putem inchide in camere diferite. Cu certitudine premierul desemnat ma va consulta, n-am niciun dubiu, o face din bun simt. Ar putea sa nu ma mai consulte de-a doua zi dupa ce e investit. Dar pana cand este votat ma va consulta", a declarat Basescu. El a exclus totusi varianta in care presedintele sa-i dea primului.ministru desemnat o lista cu ministrii viitorului Guvern, subliniind ca in discutiile cu premierul desemnat va trebui sa se puna de acord asupra prioritatilor programului de guvernare, care in opinia sa sunt sanatatea, educatia si solutiile economice de reluare a finantarilor de catre banci, cat si programul de autostrazi sau programul de mediu.

Intrebat despre declaratia facuta in conferinta de presa de luni, potrivit careia pentru traversarea perioadei de criza vede un Guvern politic cu program de dreapta, seful statului a precizat ca nu ar exclude nici varianta unei "mari coalitii", dar ca "orice varianta care e peste 50%, din punctul meu de vedere este in regula". "Imi este greu, imposibil sa accept ca in perioada de criza mergi cu un Guvern minoritar. Eu am exprimat o credinta. Cand am fost intrebat de ziarist, am spus ca acest program poate fi mai bine dus intr-un mediu economic de dreapta", a explicat Basescu, adaugand ca va respecta votul electoratului. " Ceea ce inseamna ca atata timp cat nimeni nu are 51% singur, obligatia primului-ministru desemnat este sa-si creeze o majoritate legitima", a continuat Basescu, exprimandu-si totusi convingerea ca nu mai pot continua masurile de stanga, pentru ca s-a dat suficient de la buget si ca in perioada de criza trebuie reduse cheltuielile.

Referindu-se la decizia partidelor politice de a anunta propunerile pentru functia de prim-ministru, in cazul in care vor ajunge la guvernare, Traian Basescu a spus ca aceasta a fost optiunea partidelor, pe care nu o discuta, constatand insa ca partidele "nu au fost pregatite" pentru alegeri parlamentare. "Partidele nu au fost pregatite sa le lipseasca locomotiva, candidatul la presedintie(...).Eu nu acuz partidele, doar constat ca nu au fost pregatite pentru alegeri parlamentare, ci tot pentru prezidentiale. Si-au desemnat un lider", a declarat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.