Cu aproximativ un sfert de ora inainte de inceperea ceremoniei, noua tineri maghiari purtand pancarte inscriptionate in limba maghiara si in engleza au format un culoar la intrarea in Casa Tineretului.
'Slovacia - natiune de criminali', 'Nu avem nevoie de 'Cadouri' de la Guvernul nazist slocvac", 'Istoria Slovaciei = 1 SMS', 'Nu uitati de 1938!' si 'Nu loviti in maghiari' sunt doar cateva dintre mesajele scrise de tinerii maghiari in semn de protest fata de actiunea care urma sa aiba loc in prezenta ambasadorului Republicii Slovace in Romania, Dagmar Repcekova, a vicepresedintelui Matica Slovenska, Jan Bielik, dar si a unui consilier care a adus salutul vicepremierului slovac Dusan Caplovici.
Ambasadorul Slovaciei a intrat in cladire fara sa le adreseze vreun cuvant protestatarilor. In sala Casei de cultura a Tineretului, ceremonialul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Slovaciei, dupa care viceprimarul Biro Rozalia a preluat, in numele municipalitatii oradene, bustul preotului slovac.
'Multumim statului slovac pentru acest bust oferit municipalitatii oradene in dar. Sunt convinsa ca acest bust ne va aminti tuturor ce s-a facut in trecut si ce trebuie facut in continuare pentru comunitatea noastra oradeana', a spus viceprimarul Biro.
Deputatul Miroslav Adrian Merka, presedintele Uniunii Democrate a Slovacilor si Cehilor din Romania, a adresat un salut in limba slovaca invitatilor din partea statului slovac, dupa care s-a declarat multumit colaborarea dintre cele doua state. 'Pot afirma deschis ca exista o colaborare buna intre reprezentantii statului slovac si a statului roman. Ma bucur ca ne putem aduce aportul, amprenta in acest municipiu, in care comunitatea nostra slovaca este cea mai numeroasa din Romania. Acesta este un inceput al exprimarii comunitatii slovace din Romania', a spus Merka.
Preotul slovac Jozef Kozacek a fost canonic al Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei intre anii 1856 si 1877. Prelatul slovac a fost membru fondator al organizatiei Matrica Slovenska, considerata de tinerii maghiari care au protestat la Oradea drept organizatie nationalista extremista slovaca. Kozacek a murit la Oradea si este inmormantat in curtea Basilicii Romano-Catolice din Oradea.
Bustul donat de Guvernul Slovaciei urmeaza sa fie amplasat in curtea Palatului Episcopiei Romano-Catolice de la Oradea, pentru a inlocui o tabla comemorativa care fusese montata pe sediul Episcopiei, de pe starda Sirul canonicilor, realizata tot din donatia Guvernului slovac, dar care a fost vandalizata in luna aprilie a acestui an de catre un grup de persoane ramase necunoscute.
Atat viceprimarul Biro Rozalia, cat si reprezentantii Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania au refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la gestul membrilor Uniunii Tinerilor Maghiari, initiatorii protestului de luni.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Urări de Sf Nicolae - Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Sf Nicolae
Sursa: garbo.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Elena Vișcu, fosta soție a lui CRBL, despre viața de după divorț: Am trei...
Sursa: kudika.ro
-
Rareș Bogdan se retrage din conducerea PNL după apelul făcut de Ilie Bolojan
Sursa: wall-street.ro