Trei dintre generalii PSD - Anghel Iordanescu, Gabriel Oprea si Mircea Muresan - sunt pe punctul sa-si piarda dreptul de a purta uniforma militara pentru ca s-au fotografiat cu aceasta in afisele electorale.
Asociatia Ofiterilor in Rezerva (AOR) este pe punctul de a intocmi un raport catre ministrul Apararii pentru ca acesta sa dispuna retragerea dreptului de purta uniforma pentru generalii in rezerva Anghel Iordanescu, Gabriel Oprea si Mircea Muresan.

Cei trei apar in afisele electorale din Circumscriptia electorala 25 din Judetul Ilfov imbracati in uniforme militare, postura ce contravine prevederilor exprese ale Legii privind statutul cadrelor militare, dar si unor reglementari interne ale Ministerului Apararii.

Presedintele AOR, generalul in rezerva Constantin Savoiu, ne-a declarat ca 'este dezonorant pentru un militar sa isi foloseasca uniforma pentru a intra in lupta electorala. De fapt, dumnealor nu fac decat sa induca in eroare electoratul aparand in aceasta postura'.

In plus, explica Constantin Savoiu, 'este impotriva statutului nostru de fosti militari sa aparem la manifestatii politice sau sa ne implicam in activitati politice folosindu-ne de uniforma militara'.
Pentru aceste considerente, generalul Savoiu este pe cale sa ii propuna ministrului Apararii 'retragerea dreptului celor trei de a purta uniforma'.

Si Ministerul Apararii, prin voce purtatorului de cuvant, Andreea Dumitru, a dezaprobat atitudinea celor trei, declarandu-ne ca 'purtarea uniformelor a ordinelor si a insemnelor militare nu poate fi facuta in scop electoral. Legea privind statutul cadrelor militare interzice acest lucru'.

Ministerul Apararii ne-a pus la dispozitie, in plus, prevederile textului care reglementeaza dreptul militarilor in rezerva ori in retragere de a purta uniforma. Conform articolului 5 din Ordinul ministrului Apararii - M/146 din 2003, 'li se interzice cadrelor militare in rezerva si in retragere sa poarte uniforma militara la sedinte, intalniri, manifestari de orice fel si emisiuni televizate organizate de institutii, partide, organizatii politice sau apolitice (...)'.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.