Prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ca partidul sau va promova un moratoriu pe doi ani al executarilor silite in cazul celor care au facut credite imobiliare si nu-si mai pot permite acum sa le ramburseze.

Videanu a anuntat aceasta masura din programul partidului sau de contracarare a efectelor crizei financiare internationale. "Vom trece la combaterea efectelor imediate ale crizei imobiliare.Vom initia un moratoriu de doi ani al executarilor silite ale garantiilor imobiliare astfel incat cei care nu mai pot rambursa creditele pentru locuinte nu-si vor pierde casele in care au investit", a afirmat prim-vicepresedintele PD-L.

El a precizat ca acest moratoriu nu inseamna o exonerare a obligatiilor de plata fata de bancile comerciale ale datornicilor, ci doar ca timp de doi ani sa nu se mai existe executari silite pentru neplata ratelor la creditele imobiliare. "Guvernul, impreuna cu bancile comerciale si cu Banca Nationala a Romaniei, poate gasi solutii pentru un moratoriu al prelungirii termenelor de plata", a precizat Videanu.

In setul de masuri impotriva crizei, Videanu a inclus si dezvoltarea unui program de investitii al statului care sa asigure locuri de munca si sa compenseze pierderile financiare ale firmelor din sectorul privat. "Vom crea locuri de munca prin lansarea unui program de investitii publice in infrastructura rutiera, de cale ferata, precum si in dezvoltarea rurala, program finantat cu bani ieftini, nerambursabili, proveniti din fondurile europene", sustine democrat-liberalul. Din aceasta perspectiva, este important ca incasarile la bugetul de stat sa se mentina la un nivel ridicat. Din aceasta cauza, Videanu a criticat intentia premierului de a reduce contributia la bugetul asigurarilor de stat pentru a obtine venituri din economia nefiscalizata pana acum. Pedelistul sustine ca masura nu va schimba radical comportamentul contribuabililor, in conditiile in care "intarzierile la plata obligatiilor fata de stat au devenit cel mai ieftin credit pe care-l au la dispozitie companiile".

Pedelistii au anuntat ca vor sa creeze si un fond de garantare a creditelor facute de catre intreprinderile mici si mijlocii, fond in valoare de un miliard de euro. In ceea ce priveste politicile monetare, Videanu s-a pronuntat pentru reducerea nivelului rezervelor monetare obligatorii pentru banci astfel incat sa fie usurata finantarea investitiilor prin credite.

Pe 17 noiembrie, celalalt prim-vicepresedinte al PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ca partidul sau si-a propus, daca accede la guvernare, sa initieze discutii cu bancile pentru a prelungi durata de rambursare a creditelor imobiliare in cazul familiilor care nu-si mai pot permite sa plateasca ratele.

El a anuntat ca masura este inclusa in programul anticriza al PD-L si vizeaza prevenirea aparitiei unei crize a locuintelor, din cauza faptului ca cei care au luat credite de la banci nu le mai pot returna. Stolojan a declarat ca un guvern al PD-L va initia discutii cu bancile comerciale pentru identificarea unor solutii prin care sa fie marita durata perioadei de rambursare a creditelor imobiliare. "Daca nu vom avea succes, vom interveni noi pentru a refinanta creditele prin extinderea duratei lor", a spus pedelistul.

Stolojan a afirmat ca programul de refinantare de catre stat a creditelor imobiliare s-ar putea derula prin banci cu capital de stat, dar si prin alte banci comerciale, in functie de fiecare oferta. Pedelistul a afirmat ca masura anticriza vizeaza indeosebi clasa de mijloc si pe cei care au o durata de rambursare mai redusa de 35 de ani, in functie de situatia fiecarei familii in parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.