Reprezentantii PCM din cadrul Consiliului Judetean Covasna solicita conducerii institutiei sa sprijine referendumurile pentru autonomie, respectiv sa incurajeze si sa sprijine consiliile locale din Tinutul secuiesc in vederea introducerii pe ordinea de zi a proiectelor privind referendumul.

Presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca factiunea civicilor-maghiari din cadrul CJ va sustine, vineri, cu ocazia sedintei ordinare a CJ, o prelegere prin care atrage atentia conducerii CJ si ii solicita sa sprijine aceste referendumuri, in sensul introducerii acestor initiative pe ordinea de zi a consiliilor locale din judet.

Csinta a facut referire la cazul Consiliului Local Ditrau, din judetul Harghita, unde proiectul a fost scos de pe ordinea de zi cu aprobarea in unanimitate a consilierilor UDMR, gest care, potrivit liderului PCM, ar reprezenta o noua dovada de intimidare a consiliilor locale de catre conducerile judetene udemeriste din zona.

"Factiunea PCM va sustine aceasta prelegere si ar fi o prima treapta in acest sens, speram sa nu fie nevoie de alte demersuri si problema autonomiei nu ramane la nivelul declarativ, de campanie, la care a adus-o UDMR”, a afirmat Csinta.

Recent, acesta declara ca UDMR si conducatorii alesi din randul acestei formatiuni nu-si asuma responsabilitatea autonomiei si la nivelul faptelor, ci doar al retoricii, iar, cu unele exceptii, pentru ei autonomia este un slogan electoral.

PCM Covasna propune data de 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, pentru organizarea referendumului, intrucat nu mai au timp sa-l organizeze in data de 30 noiembrie.

Deocamdata, sase consilii locale din Covasna au adoptat hotararile privind referendumul initiate de consilierii PCM, si anume cele din Targu-Secuiesc, Valea Crisului, Baraolt, Borosneu-Mare, Arcus si Zabala, dintre care una, la Valea Crisului, a fost revocata. Proiectul initial respins la Sfantu-Gheorghe va fi reintrodus de catre consilierii PCM pe ordinea de zi a sedintei din luna decembrie, cu noua data, de 15 martie. Prefectura Covasna a atacat in contencios administrativ Consiliul Local al municipiului Targu-Secuiesc ca urmare a neintroducerii pe ordinea de zi a revocarii acestui punct, solicitata de Institutia Prefectului.

Conducerea PCM Covasna sustine in continuare ca aceste proiecte sunt legale si indeamna consiliile care le-au adoptat sa nu le revoce.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.