Comisia European cere rezultate n lupta anticorupie i reforma judiciar i va continua s publice rapoarte obiective despre Romnia, a declarat pentru NewsIn purttoarea de cuvnt CE,Krisztina Nagy, n urma unei ntlniri ntre comisarii pentru extindere i justiie cu liderii socialiti din PE.

'Comisarii Jacques Barrot si Olli Rehn (comisarii pentru justitie, respectiv extindere - n.r.) au avut ieri (marti - n.r.) o intalnire la solicitarea liderului Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schulz", a precizat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru extindere.

'Comisarii au profitat de ocazie pentru a explica metodologia din spatele activitatii Comisiei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare pentru Romania', a spus Nagy. 'Cei doi comisari au subliniat ca preocuparea Comisiei este de a vedea rezultate in teren privind reforma judiciara si lupta anticoruptie', a detaliat purtatoarea de cuvant.

In ceea ce priveste apelul socialistilor, la initiativa eurodeputatului roman Adrian Severin de a avea o evaluare 'obiectiva' a justitiei din Romania, purtatoarea de cuvant a CE a raspuns:

'Comisia va continua sa publice rapoarte obiective, corecte si echilibrate ce analizeaza progresele inregistrate de Romania.'

Atacurile lui Adrian Severin la adresa Comisiei, in special impotriva lui Mark Gray, purtatorul de cuvant pe probleme ce tin de mecanismul de cooperare si verificare privind justitia din Romania si Bulgaria, au atins apogeul in luna septembrie, cand deputatul roman solicita demiterea lui Gray pentru declaratiile facute cu privire la pastrarea procedurii de numire si revocare a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie - cerinta asumata de Romania in cadrul mecanismului si publicata in toate rapoartele CE de pana acum.

Severin, care este liderul social-democratilor romani din Parlamentul European, a participat la intalnirea de marti alaturi de vicepresedintele PES Jan Marinus Wiersma, se arata intr-un comunicat al grupului socialist.

'Dupa un schimb de idei franc si constructiv legat de justitia din Romania, participantii au fost de acord asupra nevoii de criterii la nivel european pentru a eficientiza activitatea judiciara si a lupta impotriva coruptiei la nivel national si transnational. Ei au afirmat ca scopul este sa se permita o evaluare obiectiva a acestor chestiuni, pentru a evita dublele standarde si impresia de partizanat politic', mai arata comunicatul.

'Europarlamentarii si comisarii europeni au exprimat nevoia unei mai apropiate cooperari intre Comisia Europeana si Parlamentul European. Ei au facut apel totodata la verificarea atenta a evaluarilor realizate de experti cu toate institutiile si persoanele implicate. Discutii privind implementare acestor masuri vor continua dupa alegerile parlamentare din Romania', conchide comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.