Europarlamentarul Rares Niculescu i-a adresat ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, o scrisoare cuprinzand o serie de piedici prezente la ora actuala in Romania, in calea absorptiei de fonduri europene pentru agricultura.

Seria de piedici prezentate de Niculescu au fost analizata impreuna cu mai multi consultanti in domeniul proiectelor cu finanțare europeana din judetul Cluj si vizeaza in principal urmatoarele deficiente grave:

• anuntarea tardiva a regulilor de intocmire și depunere a proiectelor
• modificarea frecventa a acestor reguli și a formularelor de cerere
• excluderea ONG de la finantare
• modificarea punctajelor de selectie
• birocrația excesiva

Europarlamentarul ii insira ministrului Agriculturii cateva probleme intampinate in ultimul timp. Niculescu aminteste ca , de exemplu, formatul cererii de finantare pentru fondurile destinate modernizarii satelor a fost modificat de opt ori in doua saptamani. De asemenea, in cadrul aceleiasi masuri, potrivit unei modificari a sistemului de punctare, proiectele depuse in cadrul sesiunii curente nu au nicio sansa de a fi finantate in fata celor depuse in sesiunea anterioara. Astfel, doua proiecte absolut identice, unul depus in martie, celalalt depus in noiembrie, vor obtine unul 55 de puncte, iar celalalt doar 45 de puncte, chiar daca nu difera nicio virgula.

Niculescu ii mai aminteste lui Ciolos de o modificare a criteriilor de eligibilitate, operata peste noapte, care risca sa elimine din randul potentialilor beneficiari primarii de comune care au investit zeci de mii de euro, din bani publici, in studii de fezabilitate si redactarea de proiecte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.