Curtea Constitutionala a respins marti exceptia invocata in procesul generalilor (r) Eugen Badalan si Mihail Popescu, care se referea competenta procurorilor militari de a mai ancheta cadrele militare care au devenit civili pe parcursul unei anchete, relateaza NewsIn.

Dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost suspendat pana la solutionarea exceptiei de catre Curtea Constitutionala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie decisese, pe 19 martie, sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul generalilor(r) Badalan si Popescu pentru solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate a art. 40 din Codul de procedura penala in raport de prevederile din Constitutie care vizeaza egalitatea in drepturi.

DNA ii acuza pe fostii sefi ai Statului Major, general (r) Mihail Popescu si Eugen Badalan, si pe alti patru inculpati ca au subevaluat preturile la deseurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelope in contractul incheiat cu SC Tofan.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata, in decembrie anul trecut, pe generalul (r) Neculae Otelea, fost sef Serviciu Logistic in cadrul S.M.F.T. in perioada 2001- 2004, colonel (r) Toader Mandea, fost sef Serviciu financiar-contabil al S.M.F.T. in perioada 2000-2004, colonel (r) Eugen Calcan, fost sef Serviciu Logistic al S.M.F.T. in perioada 2000-2001, Simion Linca, fost sef al Biroului juridic si de drept umanitar al S.M.F.T. in perioada 2001-2006.

Potrivit DNA, cei sase inculpati si-au incalcat si depasit atributiile functionale cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535/01.06/2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL.

Procurorii DNA mai sustin ca Mihail Popescu si Toader Mandea nu au respectat dispozitiile legale la incheierea contractului de schimb cu S.C. Tofan Grup S.A. prin S.C. Tofan Steel S.R.L. in sensul ca s-ar fi prevazut predarea de tehnica militara care nu era scoasa din functiune la data schimbului si alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodaresti si deseuri

Procurorii au mai sustinut ca s-a prevazut predarea catre Tofan a 5.000 tone deseu fier vechi, noua tone alama si 5 tone cauciuc, care nu ar fi fost aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.

DNA il acuza pe generalul Badalan ca, desi a incheiat un act aditional alaturi de Eugen Calcan si Simion Linca la contractul cu Tofan, nu a remediat ilegalitatile sesizate de Directia de Audit Intern din MapN. Prin semnarea acestui act aditional, sustin procurorii, inculpatii si-au asumat derularea in continuare a contractului, in aceleasi conditii dezavantajoase.

DNA mai arata ca, desi valoarea contractului, adica 318. 592 USD s-a implinit la data de 2 august 2002, fara a se incheia un act aditional sau un alt contract, asa cum convenisera partile, SMFT si SC Tofan Steel SRL au continuat derularea pana la 14 septembrie 2004. Procurorii spun ca inculpatii ar fi omis acest lucru intentionat, intrucat legislatia era schimbata (HG 262/2002) si nu mai permitea valorificarea de tehnica militara decat prin CN Romtehnica SA. Iar preturile minime practicate de Romtehnica erau cu mult superioare fata de cele negociate de parti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.