Pesedistii au facut primele calcule pentru formarea executivului

Imediat dupa anuntarea rezultatelor scrutinului de duminica, pesedistii au inceput sa analizeze toate variantele pentru formarea viitorului guvern. Potrivit unor surse din interiorul PSD, componenta noului cabinet a fost trasata in linii generale. Astfel, vor fi pastrati in functii ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, al transporturilor, Miron Mitrea, al apararii, Ioan Mircea Pascu, precum si cel al justitiei, Cristian Diaconescu. PSD a renuntat, in schimb, la serviciile lui Mihai Tanasescu, pentru postul de ministru al finantelor fiind luate in calcul doua nume: Neculae Plaiasu sau Gheorghe Oana. De asemenea, Zamfir Dumitrescu va prelua de la Razvan Theodorescu conducerea Ministerului Culturii, in timp ce fotoliul de la agricultura este disputat de umanistul Nicolae Popa si udemeristul Pete Istvan. Luni, conducerile PSD, PUR si UDMR urmeaza sa se intalneasca pentru a-si negocia pozitiile in viitorul guvern.

Vazandu-se cu sacii-n caruta, pesedistii au inceput sa faca deja calcule pentru formarea viitorului guvern. Potrivit unor surse din interiorul PSD, in urma primelor discutii purtate de "greii" partidului in aceste zile, au fost trecute pe hartie mai multe variante pentru ocuparea fotoliilor de ministru. Lista provizorie arata ca s-a renuntat la unele nume din actualul executiv, cum este cazul lui Mihai Tanasescu de la finante, altele fiind pastrate, ca cel al lui Dan Ioan Popescu, la industrii sau Miron Mitrea, la transporturi.

PSD va trebui sa tina cont in formarea viitorului guvern de colegii sai de alianta - PUR si UDMR. De altfel, conducerile celor trei formatiuni au programat o intalnire in acest scop la inceputului saptamanii viitoare

Popescu, Mitrea si Pascu raman pe pozitii

Pana in prezent, pesedistii au decis in linii generale care va fi componenta noului executiv. Desi, Mircea Geoana, premierul-desemnat al partidului, se lauda inaintea alegerilor ca nu va pastra decat "vreo doi-trei" dintre actualii ministri, realitatea arata cu totul altfel. Ceea ce inseamna ca si in urmatorii patru ani Dan Ioan Popescu va ramane in fruntea Ministerului Economiei, Miron Mitrea, la carma Ministerului Transporturilor, iar Ioan Mircea Pascu va conduce Ministerul Apararii. In acelasi timp, "capii" PSD par a fi multumiti de activitatea prestata de Cristian Diaconescu in calitatea sa de ministru al justitiei. Desi nu este de mult timp in politica si nu a ocupat decat un an aceasta functie, el va fi pastrat in Cabinetul Geoana.

Doua variante pentru preluarea finantelor

Nu de aceeasi apreciere din partea unor lideri importanti ai partidului se bucura si Mihai Tanasescu. Acesta a fost scos din cartile viitoarei guvernari, el fiind nevoit sa se multumeasca doar cu locul de parlamentar pe care l-a castigat la alegerile de duminica trecuta. Pentru preluarea ministerului pe care Tanasescu l-a patronat timp de patru ani, PSD are in calcul doua variante: Neculae Eugeniu Plaiasu si Gheorghe Oana. Fost sef al Garzii Financiare, Plaiasu este in prezent presedintele Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutie infiintata in 2003 cu scopul de a recupera creantele de la marii contribuabili. Neculae Plaiasu a fost omul-cheie din Ministerul de Finante care a adus zeci de miliarde la buget. In ceea ce-l priveste pe Gheorghe Oana, acesta a fost secretar de stat la finante in Cabinetele Vacaroiu si Nastase. In 2002, Oana a fost inlaturat din guvern, ocupand de atunci postul de vicepresedinte al CEC.

PUR si UDMR se bat pentru Ministerul Agriculturii

Sursele noastre din PSD ne-au dezvaluit totodata ca Ministerul Agriculturii va reveni fie PUR, fie UDMR. Astfel, fotoliul de ministru ar putea fi ocupat de umanistul Nicolae Popa sau de udemeristul Pete Istvan, acesta din urma fiind secretar de stat la agricultura in guvernarea CDR. In acelasi timp, actualul ministru Petre Daia va ocupa functia de secretar de stat, pentru ca Valeriu Steriu sa renunte la acest post pentru pozitia de senator.

Fostul pictor al Elenei Ceausescu va ajunge ministru al culturii

De asemenea, conducerea PSD a renuntat la Razvan Theodorescu si i-a promis lui Zamfir Dumitrescu postul de ministru al culturii. In cadrul emisiunii lui Mircea Dinescu de joi seara, fostul ministru de externe, Andrei Plesu, a declarat ca Dumitrescu a fost unul dintre cei mai "calzi" pictori ai Elenei Ceausescu, avand in vedere ca "o prezenta in chip de Ileana Cosanzeana".

La Ministerul de Interne, pesedistii vor sa-l repuna in functie pe Ioan Rus. In schimb, vor sa renunte la Alexandru Athanasiu si sa-i gaseasca un inlocuitor pentru conducerea Ministerului Educatiei. Schimbari se vor produce si la nivelul Ministerului Mediului si la cel al Comunicatiilor

PUR si UDMR vor negocia dur cu liderii PSD pozitiile in viitorul guvern. Ambele formatiuni tintesc la fotolii ministeriale, pesedistii incercand sa-i "linisteasca" cu cateva posturi de secretari de stat, fara a-si pierde ministerele cu o miza importanta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.