Senatorul PSD Antonie Iorgovan a incercat ieri sa blocheze adoptarea noului regulament al Senatului in aceasta sesiune parlamentara. Tactica "avocatului hotilor" a fost una simpla. El a cerut prelungirea termenului de lucru al Comisiei pentru modificarea regulamentului pana dupa adoptarea statutului parlamentarilor. Or, avand in vedere incetineala cu care lucreaza membrii Comisiei privind statutul, adoptarea regulamentului s-ar fi facut la o data cat mai tarzie, nedeterminata. Propunerea lui Iorgovan nu a fost votata de plen.

Initial reprezentantii Aliantei D.A. au venit cu ideea ca termenul-limita pentru definitivarea noului regulament sa fie 6 iunie. Senatorul PC Gavrila Vasilescu a cerut prelungirea termenului pana la 16 iunie, lucru care a si fost adoptat de plen.

A aparut insa o alta problema: programul de lucru. Stimabilul Iorgovan a sarit ca el nu poate lucra in fiecare dupa-amiaza de marti, miercuri si joi pe motiv ca "fac parte si din alte comisii". In aceste conditii, senatorii Aliantei i-au pus in vedere sa se retraga din Comisia pentru regulament, iar grupul PSD sa numeasca un alt reprezentant. De altfel Iorgovan a boicotat lucrarile de ieri ale comisiei. Membrii acesteia au hotarat discutarea articolului care prevede revocarea presedintelui abia saptamana viitoare.

Adoptarea regulamentului in forma propusa de Alianta pare sa se transforme in cosmar pentru senatorii D.A. Votul colegului de la PC Gavrila Vasilescu merge de cele mai multe ori spre PSD.
Sedinta ar fi trebuit sa inceapa la ora 13,30. In jurul orei 14,15 in sala se aflau doar reprezentantii Aliantei D.A., PC si PPRM.

Simtindu-se singur in fata puterii, peperemistul Doru Liviu Bindea isi ia valiza si pleaca: "Merg la o intalnire de partid". La cateva minute dispare si Vasilescu. Nu este cvorum. Reprezentantii Aliantei asteapta gasca pesedista cu ochii pe ceas. Dupa ce a tras o tigara, Vasilescu intra si cu voce miloaga il anunta pe Berceanu ca el nu vrea sa participe la o sedinta fara PSD si PPRM. "Eu va propun sa lucram cand sunt toate partile politice, sa fim impacati sufleteste", spune senatorul PC. Berceanu ridica din sprancene: "Dar de cand este Senatul comisiile lucreaza cand este cvorum!..., avem cvorum". Vasilescu parca sta planga..., nu vrea el fara colegii de suflet din PSD si PPRM: "Eu nu am constiinta impacata ca nu sunt PSD si PPRM". Aliatii se uita nedumeriti unii la altii. "Dar avem cvorum, exclama din nou Berceanu. Atunci sa bagam in regulament ca senatorii sa lucreze cu constiinta impacata".

Liberalul Nicolae Vlad Popa isi pun mainile in cap: "Si eu cu ce sunt vinovat ca nu ai tu constiinta impacata?!". Vasilescu isi strange hartiile de pe masa si da sa plece. Nu i se inchide fermoarul mapei: "Haideti, va rog eu!" - se milogeste el. Popa nu intelege logica colegului de coalitie. "Sa astept eu sa aiba Iorgovan constiinta impacata... Doamne fereste!" - exclama ironic liberalul. In sfarsit, Vasilescu se hotaraste. Isi ia mapa si pleaca. La usa da nas in nas cu pesedistul Serban Nicolae, care este primit cu aplauze si urale de ceilalti senatori. Vasilescu e in cumpana, nu stie ce sa faca. Popa il ajuta: "Hai, acum poti sa te intorci". Constiinta conservatorului pare sa se limpezeaza, nu mai este atat de incarcata din moment ce a aparut si pesedistul. Se intoarce si discutiile demareaza cu o ora intarziere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.