Cu o functie onorifica de la preluarea mandatului, Avocatul Poporului a ajuns, in campania electorala, sa se implice vizibil in politica.

Desi ani de zile nimeni n-a stiut cine e ombudsman-ul României, acum Ioan Moraru ataca Guvernul pe toate fronturile, facând pe fata jocurile PSD si ale PD-L, in conditiile in care el s-a bucurat pe rând de sprijinul celor doua partide, atât la preluarea mandatului, cât si la prelungire. Cum nici un serviciu nu ramâne nerecompensat, Muraru intra in jocul politic si pune umarul la subrezirea Cabinetului Tariceanu, care se declara surprins de 'militantismul' ombudsman-ului.

Avocatul Poporului are rolul de a proteja cetatenii de abuzurile autoritatilor publice.

Desi abuzuri sunt la tot pasul, ombudsman-ul nu a prea fost vazut la fata in ultimii ani, ci s-a multumit sa stea intr-un con de umbra departe de orice dispute. Acum, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-a implicat in conflictul dintre Guvern si sindicatele din invatamant, atacand la Curtea Constitutionala ordonanta de amanare a maririlor salariale pentru cadrele didactice.

Argumentul invocat in plangere este nerespectarea de catre Guvern a separatiei puterilor in stat, in conditiile in care Executivul a decis sa aplice o lege cu termen decis de Parlament si Presedintie. Ombudsman-ul a mai aratat ca Guvernul a depasit cadrul constitutional, dand o ordonanta de urgenta care sa stopeze aplicarea unei legi.

'Este absolut firesc sa lasam viitorului Guvern si viitoarei majoritati sa decida in privinta politicilor salariale pentru 2009', s-a justificat Guvernul. Ioan Muraru a mai spus ca si a doua ordonanta a Guvernului pe tema cresterii salariilor in mod progresiv cu pana la 28 la suta ar trebui declarata neconstitutionala odata cu prima. '


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.