Presedintele Traian Basescu rabufneste impotriva premierului Tariceanu. Il acuza voalat de “ineficienta” in gestionarea situatiei inundatiilor. Pe un alt liberal il critica pentru ineficienta in gestionarea crizei din sistemul sanitar. Intimplator sau nu, in timp ce Basescu scutura fotoliul premierului, Tariceanu a dat semnalul racolarilor incercind sa intareasca PNL in Parlament.

Traian Basescu nu se poate declara un presedinte fericit din cauza unor "ineficiente" ale guvernului. "Sigur, nu pot sa spun ca sint un presedinte fericit vazind o oarecare ineficienta in atacarea problemei inundatiilor, vazind o oarecare ineficienta in tratarea problemei medicamentelor, vazind dificultatile cu care se indeplinesc obligatiile asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Adica nu sint un presedinte care spune ca guvernul este perfect", a declarat Basescu, miercuri seara, intr-un interviu la Europa FM. El a insistat pe modul in care guvernul a gestionat problema inundatiilor, spunind ca daca ar fi avut o putere executiva mai mare ar fi rezolvat el insusi aceasta problema.

"Probabil, daca presedintele ar fi avut putere executiva mai multa, cu certitudine as fi fost in fruntea Comandamentului de inundatii, pentru ca ministrii au fiecare atributiuni, dar ei sint egali intre ei si atunci trebuie un sef recunoscut, si asta e primul-ministru", a insistat Basescu. "M-as fi asezat in capul mesei si in fiecare dimineata la ora 7.00 trebuia sa primesc raportul cu ce se intimpla, care sint masurile luate, care sint materialele trimise in zona, forta umana s.a.m.d.", si-a imaginat Basescu ce ar fi facut in locul lui Tariceanu.

Se poate intelege din cele doua afirmatii ca presedintele ii reproseaza premierului ca nu a facut ce trebuia si ca nu e un sef care se impune.
Intrebat de Hurezeanu daca este un fel de a reprosa in mod indirect pasivitatea guvernului, Basescu a raspuns: "Da, de ce nu?". Inainte de a incheia discutia pe marginea activitatii guvernului, Basescu a amenintat inclusiv executivul cu termenul de sase luni. "Si guvernul, ca toate celelalte institutii, intra in acel timing (n.r. - intervial) de sase luni. La expirarea celor sase luni, in baza legitimitatii pe care mi-o da mandatul de presedinte, ma voi adresa public tuturor institutiilor, de la guvern pina la justitie, fara ezitare si fara sa dau impresia ca sint intr-un razboi cu justitia sau cu guvernul, sau cu oricine.
Dar este obligatia mea sa nu ascund sub pres lucrurile care sint in neregula, si am spus-o public de la inceputul mandatului, primul bilant, peste sase luni", a precizat Basescu.

Episoade din razboiul palatelor

Basescu recidiveaza in criticile adresate lui Tariceanu. De-a lungul relatiei presedinte-premier, Basescu a mai avut un atac direct la adresa lui Tariceanu, ca sef al guvernului. In martie, Basescu ii reprosa premierului ca intirzie prea mult proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale, tensiune aplanata doar de aparitia actului normativ. Basescu s-a aflat in permanenta contradictie cu Tariceanu pe subiecte politice. Nu s-au inteles nici in cazul alegerilor anticipate si nici in privinta relatiei cu PUR.
Basescu recunoaste deschis ca ramine un adept al alegerilor anticipate. In schimb, Tariceanu sustine ca anticipatele ar intirzia calendarul aderarii la UE. Mai mult, premierul a avut si citeva initiative proprii de a arata cordialitatea relatiilor cu PUR. De pilda, a participat la congresul formatiunii lui Voiculescu, unde a laudat ministri PUR. Acest gest poate fi apreciat ca un afront adus lui Basescu care considera in continuare PUR drept o solutie imorala.

Racolari in loc de anticipate?

Dupa ce au comis apropierea de PUR, liberalii incearca acum popularea partidului si cu membri PSD si PPRM. Liberalii au pornit o ampla actiune de fortificare in parlament. Fara sa mai tina cont de moralitate sau verticalitate, liberalii inceraca sa inghita o masa mare de parlamentari din opozitie pentru a-si intari majoritatea. Este o actiune care arata ca PNL merge exact in directia opusa, asimilind nu doar o solutie imorala, PUR, ci mult mai multe (parlamentari de la PSD si PPRM). Ieri, unul dintre locotenentii lui Vadim din 2000-2004, Mihai Lupoi, a anuntat ca trece la PNL.

"E greu de oprit un parlamentar"

Intrebat despre situatia racolarilor, Eugen Nicolaescu a dat explicatii halucinante. El a spus ca "este greu de oprit un parlamentar care doreste sa se inscrie in PNL" si ca exista numai "o singura opreliste statutara", anume ca primirea in partid sa se faca "cu acordul Biroului Permanent al organizatiei in care respectivul doreste sa se inscrie" (n.r. - nu a liderilor politici de la centru, responsabili pentru intrarile in partid).

Eugen Nicolaescu a exemplificat cu cazul lui Mihai Lupoi (PPRM), care s-a inscris la organizatia municipala Craiova dupa ce filiala locala a transmis la centru ca acesta a actionat pentru binele judetului Dolj. "Va imaginati ca presedintele organizatiei va cere un acord de principiu al centrului, intrucit nu in fiecare zi bate la usa un parlamentar sa se inscrie intr-o organizatie locala", a sintetizat deputatul liberal procedeul care se aplica in aceste situatii. Nicolaescu nu a suflat insa nici o vorba despre moralitatea actiunii sau despre calitatea oamenilor racolati. Anul trecut, cind se aflau in opozitie, liberalii erau, alaturi de democrati, initiatorii legii de interzicere a migratiei politice.

Liberalii cred ca e de bine

"Presedintele simte nevoia sa atentioneze reprezentantii puterii asupra anumitor perceptii negative ale opiniei publice la adresa guvernului", a afirmat purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, apreciind drept "salutare" declaratiile presedintelui. "Cred ca declaratiile presedintelui sint declaratii care arata dorinta acestuia ca lucrurile sa mearga bine", a completat purtatorul de cuvint al PNL, fara sa comenteze daca criticile lui Basescu sint justificate sau nu.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.