PD a primit ieri vesti proaste la Paris de la socialistii europeni. Desi se vedea ca si acceptat ca membru cu drepturi depline in Partidul Socialistilor Europeni (PES), PD a fost trimis acasa cu recomandarea sa se hotarasca intii din ce familie politica vrea sa faca parte in viitor. In schimb, PSD a fost primit in PES cu bratele deschise.

Presedintia PES - conducerea restrinsa a socialistilor europeni - a dat ieri unda verde acceptarii ca membru cu drepturi depline al PES numai PSD-ului, desi ambele partide social-democrate din Romania au depus cerere de a fi acceptate ca membru cu drepturi depline - full member - al PES. Decizia va fi ratificata de Consiliul PES, programat odata cu Conventia PD.

Emil Boc: "Era previzibil"

In timp ce PSD a anuntat ieri oficial decizia presedintiei PES, mult inainte ca reuniunea sa se fi terminat, PD-ului i-a trebuit ceva timp sa se dezmeticeasca de pe urma unei surprize pe cit de neplacute, pe atit de neasteptate. Oficial, o decizie in PES se va lua dupa Conventia PD din 25 iunie, mai concret undeva in toamna, la urmatoarea reuniune a presedintiei PES.

"Decizia Partidului Socialistilor Europeni era previzibila, avind in vedere proximitatea Conventiei Nationale a Partidului Democrat, unde exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni si de orientare diferita", a incercat ieri sa salveze aparentele presedintele interimar al PD, Emil Boc.

Dar, potrivit unui comunicat oficial al democratilor, Emil Boc si Anca Boagiu "au primit incurajari de la socialistii europeni pentru a continua linia social-democrata a formatiunii".

Incepind de luna viitoare, orice decizie la nivel inalt in PES va tine cont, cel putin teoretic, si de PSD, dat fiind statutul de membru cu drepturi depline, care va fi "batut in cuie" la consiliul din 24-25 iunie, de la Viena. In aceste conditii, soarta PD in PES depinde si de influenta PSD in cercurile socialistilor europeni. In ceea ce priveste PSD, vicepresedintele Titus Corlatean a exprimat toata disponibilitatea PSD de a colabora cu PD in familia socialista europeana. Ba mai mult, social-democratii romani din opozitie au propus PES stabilirea unui cod de conduita, astfel incit sa poata colabora, in chestiuni europene, cu social-democratii romani de la putere. O idee pe care PD o respinge, in discutiile interne.

Intimplarea neasteptata de ieri creste in acest moment sansele curentului popular in PD, dupa ce dezbaterea incipienta fusese mai mult sau mai putin anihilata, dupa ce liderii democrati au depus cererea oficiala de aderare la PES.

Lui Frunzaverde ii cresc aripi

Pe de alta parte, in PD, cel mai avantajat de decizia de ieri este vicepresedintele Sorin Frunzaverde, promotorul reorientarii catre populari.

"Ceea ce PES a hotarit consfinteste faptul ca linia politica a PD este cea propusa de mine. Noi sintem un partid de centru, iar doctrina centrului este cea populara. Eu personal nici nu mi-am dorit ca PES sa ne primeasca. Ii dorim PES succes cu domnul Bostinaru in continuare. Marea majoritate a liderilor PD s-au pronuntat pentru doctrina populara, pentru a pune in concordanta actiunea politica a partidului cu doctrina", spera Sorin Frunzaverde.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.