Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a afirmat miercuri ca, in opinia sa, Traian Basescu isi doreste un Guvern PD-L- PNL si ca va desemna un premier tehnocrat, astfel ca, in ciuda afirmatiilor din campanie, seful statului sa nu impinga viitorul Parlament spre anticipate.

Probabil ca cel mai mult si-ar dori (Traian Basescu – n.r.) sa faca un Guvern PD-PNL. Sunt absolut convins”, a comentat Antonescu, adaugand ironic ca inclusiv PNL „rezista sa nu mai fie la putere, dar nu doreste”.

De altfel, liderul liberal a exprimat o alta perspectiva problemei ridicate de democrat-liberali, si anume ca PD-L nu va discuta cu PNL, atata vreme cat in frunte este Calin Popescu Tariceanu. Potrivit lui Antonescu, aceasta discutie este depasita in conditiile in care PNL nu poate cere sa-si puna premier, deoarece nu va iesi pe primul loc in alegeri. „El (Basescu – n.r.) e absurd daca zice «nu discut cu Tariceanu» pentru ca atunci s-a oprit intr-adevar (discutia despre guvernare – n.r.). PNL are orgolii. Dar el (Basescu - n.r.) nu va pune problema asta, dar nici PNL nu poate s-o puna «nu discutam decat daca e Tariceanu prim-ministru»”, a comentat vicepresedintele PNL.

Pe de alta parte, Antonescu a exclus ca Basescu sa aiba in vedere varianta Theodor Stolojan ca premier. „Deci nu va fi Stolojan. El (Basescu – n.r.) daca va face, probabil chiar Guvernul asta, PNL –PD, il va face cu un independent in frunte, un tehnician. Ii convine pentru ca-si legitimeaza dreapta. E o mare problema sa faca Guvern cu PSD, totusi”, a sustinut vicepresedintele liberal.

Eu cred ca Basescu va cauta o formula sa treaca cu Parlamentul asta, asa cum va iesi”, a continuat Antonescu. Vicepresedintele PNL a argumentat ca, in caz contrar, riscurile electorale „sunt enorme” pentru seful statului, care „s-a jucat patru ani” tocmai pe „claviatura” ca, de fapt, Parlamentul actual nu reprezinta vointa electoratului. Ori, si-a continuat Antonescu scenariul, in momentul in care rezultatele alegerilor vor arata „clar” ca partidele celor 322 au 80% din voturile poporului, Basescu „va cauta o formula cat mai convenabila in pozitia asta, maximizandu-si atuurile”. „Fara 322, un guvern nu se poate. Inca 15 ani, cei 322 vor domina viata politica din Romania”, a adaugat Antonescu.

Astfel, in opinia liderului liberal, presedintele va gasi o formula „nu care sa-i duca cu spatele la zid pe ceilati si sa radicalizeze conflictul, ci pur si simplu sa-i tenteze pe ceilalti”. „Daca el (Traian Basescu – n.r.) pune un tehnocrat si Parlamentul voteaza, el a scapat. Nu mai poti sa-i spui de ce l-ai pus pe Vasilica si nu l-ai pus pe Geoana? «Eu l-am pus, dar nu l-ati votat voi?!»”, a argumentat vicepresedintele PNL.

Basescu poate sa faca urmatoarele manevre: daca PSD iese clar in fata, cum el se teme ca se va intampla, si ma tem si eu, are si varianta sa ia un alt pesedist decat pe Geoana si sa le creeze lor o problema si da sah”, a avansat Antonescu scenariul. In aceasta ordine de idei, liderul liberal a precizat ca nu va vota niciodata „pesedisti”. „Nu sustin (un Guvern PSD – n.r.), nici daca sunt cu ai nostri in Guvern”, a adaugat el. Ulterior, a adaugat Antonescu, ori se creeaza o problema in PSD, ori Parlamentul nu voteaza acel Guvern si presedintele va continua cu o noua desemnare, anume tehnocratul.

Pe de alta parte, Antonescu a precizat ca PSD, daca nu vine sub o forma sau alta la putere, „e jale”. „Cred de asemenea ca PD-L daca ramane pe dinafara, nu vor sari la Basescu, ci pleaca”, a comentat vicepresedintele PNL. „Sunt partide care nu suporta doua cicluri consecutive in opozitie (...) Astia (PD-L si PSD) nu sunt ca PNL ,sa ramana cu 7% in opozitie. Nu-i tine nimic”, a afirmat el.

Intrebat despre data la care Romania va avea un nou premier, Antonescu a avansat data de 15 decembrie. „Nu vad de ce pana in 15 decembrie nu ar putea fi desemnat un prim-ministru. Mai ales ca, dupa patru ani de chin, Basescu se va grabi. Pana in Craciun poate avea loc o mica reprezentatie”, a comentat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.