Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, pentru data de 10 decembrie, sesizarile PD-L si PNL privind neconstitutionalitatea modificarilor la Legea caselor nationalizate.

PD-L a sesizat, pe 13 octombrie, Curtea Constitutionala cu privire la legea caselor nationalizate. "Este o lege care realizeaza o noua nationalizare, este contrara textului Constitutiei, principiilor fundamentale ale statului de drept si contrara pozitiei PD-L ca partid de centru-dreapta. Proprietatea e garantata de lege. Este interzisa nationalizarea unor bunuri", a declarat liderul PD-L Emil Boc.

Si liberalii si-au anuntat in octombrie intentia de a contesta modificarile aduse legii caselor nationalizate la Curtea Constitutionala.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercurea trecuta Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Premierul Tariceanu a declarat in aceeasi zi ca decizia deputatilor de a nu mai restitui in natura casele nationalizate care au fost revendicate va fi urmat de "un lung sir de procese la CEDO" si regreta ca Parlamentul nu intelege sa respecte dreptul la proprietate dupa 19 ani de la caderea comunismului.

De asemenea, societatea civila a criticat deputatii pentru moficarile aduse legii caselor nationalizate. Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a a apreciat ca, prin votul din Parlament, s-a ingropat definitiv proprietatea in Romania.

Si presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a criticat modificarea legii privind casele nationalizate, sustinand ca acesta este un lucru grav si ca statul roman trebuie condamnat la CEDO de mii de ori ca sa se invete sa faca legi bune. "Aceasta modificare redeschide cutia Pandorei pentru Legea 18. Statul roman trebuie condamnat la CEDO de mii de ori ca sa se invete sa faca legi bune. Puterea judecatoreasca a devenit tapul ispasitor al unor aventurieri politici. Aceasta modificare este un lucru extraordinar de grav", a declarat Mona Pivniceru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.