In plina campanie electorala, guvernul PNL vorbeste de cresterea economica fara precedent a Romaniei inregistrata in ultimul mandat, iar opozitia PD-L trage un semnal de alarma referitor la criza financiara, care a atacat si tara noastra si la consecintele pe care le vom suferi din cauza ei.
Pe de alta parte, executivul a folosit toate mijloacele posibile sa blocheze legea de majorare a salariilor profesorilor, care este pertinenta in contextual bugetului crescut din acest an in comparatie cu anii trecuti, pe cand PD-L sustine raspicat aceasta crestere salariala. Cine are si in ce sens dreptate?

In dezbaterea organizata marti de Grupul pentru Dialog Social pe marginea alegerilor uninominale si a crizei, la care au participat oameni politici, analisti si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, s-a discutat, printre altele, despre situatia economica a tarii si despre blocajul existent la nivelul educatiei din cauza legii de majorare a salariilor cu 50%.

Prim-vicepresedintele PD-L, Teodor Stolojan, a afirmat ca PD-L are un “program anti-criza”, care implica si deblocarea reformelor si crearea unor noi locuri de munca. El a precizat ca din cauza incalcarii principiilor de piata libera s-a ajuns la aceasta criza financiara, pornita din inima democratiei, Statele Unite ale Americii.

Stolojan a atras atentia asupra situatiei economiei romanesti in conditiile in care productia industriala scade de la luna la luna si bancile comerciale nu se mai pot imprumuta de la “bancile-mame”. "Petrecerea s-a incheiat si in Romania! Dar nu trebuie sa ne speriem pentru ca noi am trecut prin perioade mult mai grele.. La 1 ianuarie vom avea o alta situatie. Putem gestiona orice situatie in economie. Din pacate, acest guvern a avut resurse, dar a facut doar 5 km de autostrada", a comentat prim-vicepresedintele PNL.

In replica, ministrul finantelor, reprezentant al PNL, Varujan Vosganian, a sustinut ca tocmai productia industriala creste de la luna la luna si bugetul pentru anul 2009 este de doua ori mai mare decat pana acum. El a declarat ca “anul acesta sunt bani pentru profesori”, insa nu sunt fonduri pentru a sprijini o asemnea situatie pe termen lung. Mai mult decat atat, vicepresedintele PNL a explicat existenta problemei unor alte revendicari salariale din celelate sectoare bugetare.”Considerati ca profesorii trebuie sa ia bani mai multi si doctorii nu? Eu nu pot raspunde la aceasta intrebare.”, a comentat ministrul.

Totusi, referitor la productia industriala (care scade sau creste, nimeni nu stie), Stolojan i-a adresat lui Vosganian, intrebarea: “Pe ce lume traiti?”, insa nu a putut nici el raspunde exact la intrebarea pusa de reprezentanta SAR, Suzana Dobre: “Cu ce bani veti plati salariile si pensile marite daca veti ajunge la guvernare?”.

Vosganian a adaugat ca PNL are un “Program de modernizare a Romaniei” si ca punctul nevralgic al tarii la ora actuala este infrastructura, nu salariile.

Privind criza si situatia financiara a tarii, intrebarile adresate de reprezentantii societatii civile s-au centrat pe modalitatea in care vor fi platite aceste salarii. Daca nu sunt bani, de ce se promit salarii si pensii mai mari? Analistul economic, Ilie Serbanescu, a numit cresterea economica a Romaniei, ca fiind “nesanatoasa”, deoarece nu exista nici un tip de infrastructa, feroviara, rutiera sau sociala, iar deficitul extern al statului roman va fi cel mai greu de platit in timpul crizei.

Cu toate acestea, politicienii nu se pot pune in niciun fel de acord nici in cazul crizei. Ea exista, insa scenariile sunt foarte diferite. PNL vorbeste cu degajare despre ea, dar, cand este vorba de salarii, acestea se maresc, dar nu cu atat cat hotaraste legislativul. PD-L este constient de aceasta si spune ca trebuie facute economii, insa are ca prioritati cresterea salariilor. Nu se poate preciza cine are dreptate si care sunt prioritatile Romaniei, din perspective celor doua partide. Cert este ca Romania face parte dintr-un sistem international, care se afla in criza si care influenteaza situatia ei, oricat se doreste ca acest lucru sa fie ignorat.

Concluzia finala este ca petrecerea in Romania s-a incheiat inainte ca romanii sa-si dea seama ca ar fi inceput vreodata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.