Dupa ce Alianta D.A. a inaintat joi la CNA o plingere impotriva TVR 1, in care acuza felul in care televiziunea publica a reflectat cererea anularii alegerilor din cauza fraudelor electorale, ieri a fost rindul Agentiei de Monitorizare a Presei - "Academia Catavencu" sa acuze Departamentul de Stiri al postului TVR 1 de "frauda electorala informationala" . In cadrul jurnalului din 30 noiembrie, ora 19.00, de la TVR 1, acuzele de frauda formulate de Alianta D.A. la adresa BEC si Uniunii PSD+PUR au fost mediatizate astfel incit, conform AMP, s-au transformat intr-o "campanie deschisa impotriva candidatului la presedintie din partea Aliantei D.A.".
Semnalul de alarma pe care l-am tras in ultimele zile in legatura cu mediatizarea partizana a redactiei stiri de la TVR 1 a subiectului fraudelor electorale a fost confirmat ieri de un comunicat dat publicitatii de Agentia de Monitorizarea Presei - "Academia Catavencu", care semnaleaza "gravele abateri de la reglementarile in vigoare si de la normele deontologice ale postului TVR 1."
"Pentru exemplificare au fost monitorizate stirile din prime-time in ziua de 30 noiembrie pentru Antena1, B1 TV, Prima TV, National TV, Pro TV, TVR 1, zi in care Traian Basescu a cerut anularea alegerilor, invocind fraude electorale, pentru a determina echilibrul relatarilor despre subiectele "frauda electorala" si "anularea alegerilor".

In urma monitorizarii, reprezentantii AMP au semnalat faptul ca la Antena 1 sintagma "frauda electorala" s-a transformat in "erorile incriminate de Traian Basescu" si ca TVR 1 a reflectat, in jurnalul de la ora 19.00, exclusiv punctul de vedere al institutiilor statului, in timp ce "tinta urmarita de comunicatori a fost identificarea demersului lui Traian Basescu ca fiind destabilizator (politic, economic, democratic) si distrugator pentru imaginea Romaniei in strainatate." In analiza modului in care televiziunea publica a mediatizat subiectul acuzelor de frauda electorala se atrage atentia asupra faptului ca unul din materialele difuzate avea rolul de a face credibila explicatia oferita de BEC, precum si minimalizarea problemei prin maniera de prezentare a acesteia, redusa la "formularul buclucas" - terminologie de natura sa umanizeze problema si sa induca ideea ca "i se poate intimpla oricui".

Mircea Toma: "TVR 1, actiune de campanie electorala desantata"

In etapa urmatoare a jurnalului argumentele aduse de reprezentantii Aliantei au fost prezentate din off, apoi a fost difuzat momentul in care Traian Basescu cerea anularea alegerilor din cauza dimensiunilor fraudei, urmat de un material din ziua precedenta in care Basescu afirma, ca oricare ar fi dimensiunile fraudelor, nu va contesta rezultatele alegerilor. "Odata subliniata inconsecventa in declaratii, conform Agentiei de Monitorizare, acesta (n.r. - Traian Basescu) este pus in aceeasi categorie cu liderul PRM, CVT". Ultimele doua parti ale jurnalului TVR, analizate de Agentia de Monitorizare, au fost dedicate in exclusivitate reactiilor prompte ale PSD si ale ziaristilor C.T. Popescu si Dan Constantin, preocupati sa sublinieze "raul ireversibil" facut Romaniei de declaratiile lui Traian Basescu. In finalul comunicatului Agentiei de Monitorizare a Presei, se mai mentioneaza: "Consideram ca Departamentul de Stiri al postului TVR 1 incalca statutul de televiziune publica, definit prin lege, al SRTV, incalca Legea audiovizualului si reglementarile CNA. Prin impactul pe care il are asupra opiniei publice si datorita relevantei electorale deosebite apreciem ca Departamentul de stiri al postului TVR 1 a comis o frauda electorala informationala".
Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare, spune: "In cazul TVR 1 avem de-a face cu o actiune de campanie electorala desantata, daca vreti, este o operatiune speciala. Daca Antena 1 si Pro TV sint tendentioase - la Antena chiar, de bine, de rau, l-au lasat pe Basescu in direct - la extrema cealalta se situeaza Realitatea TV si National TV care au difuzat alternativ punctele de vedere. Faptul ca ai o redactie unica pe cele trei posturi mari de televiziune il vezi si din identitatea invitatilor care au fost chemati sa infiereze".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.