"Cei care o pregatesc sunt aceeasi echipa: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana, Tariceanu.(..) Stiu acest lucru de doua luni. Daca dupa alegeri nu pun un premier stabilit de ei, presedintele o sa fie suspendat pe motive constitutionale. Cert este, va asigur, ca nu se mai poate, pentru ca nu voi mai tolera o lovitura de stat", a declarat Basescu, citat de NewsIn. Presedintele a adaugat ca cei care doresc o noua suspendare a sa s-au intalnit deja sa stabileasca acest lucru si a spus ca nu ar fi abordat acest subiect, daca presedintele de onoare al PC Dan Voiculescu nu s-ar fi referit la aceasta posibilitate.

Traian Basescu a amintit ca prevederile constitutionale ii permit sa desemneze un premier pe care il agreeaza, nu pe care il impune un partid politic. "Ce se greseste fundamental este inducerea ideii ca presedintele negociaza majoritatea. Presedintele desemneaza un prim- ministru, iar primul ministru desemnat isi negociaza Guvernul. Nu presedintele negociaza cu Hrebenciuc, nici cu Geoana, nici cu Voiculescu (...). Nici cand este un partid cu 51% , presedintele nu este obligat sa desemneze numele propus (ca premier, n.r.). Ceea ce nu am inseamna ca nu am luat masurile legale sa nu se petreaca o lovitura de stat in Romania".

Intrebat care sunt aceste masuri legale, presedintele a spus ca este vorba de posibilitatea de atacare a hotararii de suspendare aprobate de Parlament la Curtea Constitutionala. "Daca prima data nu am creat un conflict intre institutia prezidentiala si Parlament, am acceptat hotararea Parlamentului, de data aceasta mergem la CCR cu aceasta hotarare pentru ca este un conflict intre institutii", a explicat Basescu.

Presedintele a spus ca nu se va sfii sa atace hotararea de suspendare, daca se va ajunge in acesta situatie. "Acum nu-i mai las, sunt instrumente de atac ale hotararii Parlamentului. Adica, dupa ce Parlamentul voteaza, in frunte cu Voiculescu si Geoana, nu plec de la Cotroceni. Iau hotararea si o atac la CCR", a conchis Traian Basescu.


"Trebuie sa numesc in primul rand un premier in care sa am incredere"

Presedintele a mai declarat in cadrul emisiunii de la B1Tv, ca Tariceanu si Geoana nu indeplinesc un criteriu esential pentru desemnarea in functia de premier, si anume ca nu se bucura de increderea lui.

Presedintele a spus ca obiectivul lui, dupa alegerile parlamentare, este sa desemneze un prim-ministru care sa fie agreat de toate partidele politice. Basescu a adaugat ca premierul desemnat "trebuie sa-si construiasca, prin negociere, o majoritate solida".

"Constitutia ne-a facut sa fim dependenti unii de altii. Eu trebuie sa numesc in primul rand un premier in care sa am incredere"
,a spus presedintele Basescu, adaugand ca in al doilea rand, trebuie sa numeasca un premier care sa nu genereze conflicte intre partide.

In acest context, presedintele a spus ca l-a costat "enorm" ca a numit ca premier, in 2004, o persoana in care nu a putut sa aiba incredere. Basescu a spus ca nu mai poate avea relatii de incredere cu premierul Tariceanu.

Intrebat ce crede despre Theodor Stolojan, care este propunerea PD-L pentru functia de premier, Traian Basescu a spus ca Stolojan nu a fost intr-o campanie care sa-l faca sa nu aiba incredere in el si a amintit de campania de suspendare a presedintelui, cand liderul PLD s-a aflat in tabara sustinatorilor sai. "Asta nu inseamna ca dl Stolojan este singura solutie. Despre cei doi (Tariceanu si Geoana, n.r) am vrut sa spun ca nu indeplinesc un criteriu esential- increderea presedintelui", a spus Basescu.