Liderul PSD Mircea Geoana a declarat joi ca cel mai mare risc pentru Romania este suprapunerea unei crize constitutionale peste cea economica, sugerand ca presedintele nu poate alege dupa "pofta sa" un premier care nu ar reprezenta vointa poporului exprimata in alegeri.

"Poporul decide cine are majoritatea si aceia vor conduce, chiar daca se baga cineva in seama. Cel mai mare risc din punctul de vedere al accentuarii unei crize deja existente e sa avem o criza institutionala sau constitutionala. (...) Nu suntem intr-o tara bananiera in care pofta cuiva e mai importanta decat votul cetatenilor", a declarat liderul PSD, la o dezbatere organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca o reactie la declaratia presedintelui Basescu de saptamana trecuta potrivit careia, constitutional, nicio persoana nu-i poate fi impusa de catre unul sau mai multe partide pentru a fi desemnata premier.

Geoana a mai spus ca politicienii trebuie sa-si asume angajamentul ca sunt responsabili si sa aplice regula ca majoritatea decide. "Orice zi pierduta in scandal si instabilitate vulnerabilizeaza Romania. Aviz celor care se gandesc la un astfel de scenariu", a adaugat el. In acelasi context el a mai spus ca Romania are nevoie de un guvern care sa se formeze rapid dupa alegeri si ca de la Sfantul Ion, adica inceputul noului an, noul Executiv trebuie "sa intre serios in paine", cu un buget aproximativ si cu un plan de masuri imediate.

Liderul social-democrat le-a mai prezentat reprezentantilor Camerei de Industrii planul de masuri al unui viitor guvern social-democrat. El le-a promis afaceristilor ca statul le va subventiona, partial sau total, dobanzile pentru credite si ca vor fi gasite resurse pentru finantarea investitiilor din economie. Prioritatea PSD va ramane totusi cetateanul, a precizat Geoana, in acest sens spunand ca social-democratii vor aplica Directiva 54 a UE prin care se instituie un tarif social la energie pentru consumatorii vulnerabili, la aceasta categorie intrand chiar si IMM-urile, sau ca vor schimba valorile cosului de consum. Reforma "la sange" a cheltuielilor bugetare, introducerea unor plafoane maximale pentru salariile bugetarilor sunt alte angajamente promovate de Geoana. "Vremea dezmatului bugetar si a aruncarii banilor pe fereastra a trecut", a mai declarat el. Totodata, liderul PSD a mai spus ca oamenii de afaceri vor avea in guvernul PSD-PC un partener si nu "un vataf" si a promis ca impozitele nu vor creste. La capitolul promisiuni inedite, liderul PSD a promis ca partidul sau va infiinta slujbe pentru "gulerele verzi", adica in domeniul protectiei mediului sau ca va forma "comandamente care sa fie parasutate in zonele cele mai importante ale Romaniei si care sa se ocupe de atragerea ultimului eurocent din fonduri europene".

Vorbind despre nevoia de schimbare si de victoria lui Obama in SUA, Geoana a venit cu propunerea ca prudenta economica si cresterea sanatoasa sa fie regulile unui guvern responsabil. "Nu slabim printr-un regim prin care renuntam la kilogramele in plus amputandu-ne o mana sau un picior, ci facand sport si mancand sanatos", a spus liderul PSD, adaugand ca aceasta este metafora care sa descrie imaginea sa despre stat. El a descris apoi Romania ca "o tara exportatoare de minti stralucite catre periferia Madridului sau parcurile tehnologice din SUA" si ca "un cimitir al viselor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.