"Ordonanta are niste puncte slabe sub raport juridic si care ne conduc la ideea ca, in realitate, nu este vorba de o prorogare, ci de o abrogare a Legii 221 (legea privind cresterea salariilor profesorilor, n.r)", a motivat marti presedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Irinel Popescu, raportul de respingere acordat de acest for. Potrivit lui Irinel Popescu, articolul 3 al ordonantei stipuleaza ca valoarea coeficientului de majorare a salariilor se va stabili prin acte normative care nu exista in prezent si in aceste conditii Legea 221 nu ar fi fost aplicabila. De asemenea, Irinel Popescu a precizat ca articolul 4 al aceleiasi ordonante anuleaza practic amendamentele din legea privind cresterea salariilor profesorilor. "Consideram ca ordonanta ca atare creeaza premisele anularii complete a cresterii salariale a profesorilor", a afirmat presedintele Comisiei senatoriale de invatamant.

Irinel Popescu a declarat, totodata, ca membrii comisiei pentru invatamant au fost consecventi cu votul acordat anterior in Parlament asupra legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. El a mai invocat si existenta Pactului national pentru educatie, document ce vizeaza cresterea calitatii in invatamant, si care a fost asumat de toate partidele parlamentare. Irinel Popescu a subliniat, de asemenea, caracterul prioritar al acestui domeniu, "caracter ce nu trebuie sa creeze temeri de crestere in lant in toate celelalte sectoare".

Sedinta de marti a Comisiei de invatamant s-a desfasurat in absenta presei, "o inadvertenta" - asa cum a caracterizat Irinel Popescu aceasta situatie. Initiativa discutarii ordonantei cu usile inchise a apartinut senatorului PD-L Dan Sabau. El a motivat prin faptul ca a fost prima data cand sedinta ar fi avut loc in prezenta mass-media, prin urmare membrii comisiei au optat pentru varianta unei conferinte de presa, dupa sedinta.

Ordonanta de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor a primit marti, in unanimitate, raport de respingere din partea Comisiei de invatamant a Senatului. Cvorumul de sedinta a fost asigurat de cei sase senatori prezenti: Irinel Popescu, Ivan Cismaru, Dan Sabau, Alexandru Athanasiu, Ion Solcanu si Anghel Iordanescu.