Ordonanta de amanare a cresterii salariale cu 50% pentru profesori a fost respinsa marti de Comisia de invatamant a Senatului pentru ca ar fi abrogat legea votata de Parlament, a fost unul dintre argumentele deciziei acestui for, potrivit presedintelui Comisiei, Irinel Popescu.

"Ordonanta are niste puncte slabe sub raport juridic si care ne conduc la ideea ca, in realitate, nu este vorba de o prorogare, ci de o abrogare a Legii 221 (legea privind cresterea salariilor profesorilor, n.r)", a motivat marti presedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Irinel Popescu, raportul de respingere acordat de acest for. Potrivit lui Irinel Popescu, articolul 3 al ordonantei stipuleaza ca valoarea coeficientului de majorare a salariilor se va stabili prin acte normative care nu exista in prezent si in aceste conditii Legea 221 nu ar fi fost aplicabila. De asemenea, Irinel Popescu a precizat ca articolul 4 al aceleiasi ordonante anuleaza practic amendamentele din legea privind cresterea salariilor profesorilor. "Consideram ca ordonanta ca atare creeaza premisele anularii complete a cresterii salariale a profesorilor", a afirmat presedintele Comisiei senatoriale de invatamant.

Irinel Popescu a declarat, totodata, ca membrii comisiei pentru invatamant au fost consecventi cu votul acordat anterior in Parlament asupra legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. El a mai invocat si existenta Pactului national pentru educatie, document ce vizeaza cresterea calitatii in invatamant, si care a fost asumat de toate partidele parlamentare. Irinel Popescu a subliniat, de asemenea, caracterul prioritar al acestui domeniu, "caracter ce nu trebuie sa creeze temeri de crestere in lant in toate celelalte sectoare".

Sedinta de marti a Comisiei de invatamant s-a desfasurat in absenta presei, "o inadvertenta" - asa cum a caracterizat Irinel Popescu aceasta situatie. Initiativa discutarii ordonantei cu usile inchise a apartinut senatorului PD-L Dan Sabau. El a motivat prin faptul ca a fost prima data cand sedinta ar fi avut loc in prezenta mass-media, prin urmare membrii comisiei au optat pentru varianta unei conferinte de presa, dupa sedinta.

Ordonanta de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor a primit marti, in unanimitate, raport de respingere din partea Comisiei de invatamant a Senatului. Cvorumul de sedinta a fost asigurat de cei sase senatori prezenti: Irinel Popescu, Ivan Cismaru, Dan Sabau, Alexandru Athanasiu, Ion Solcanu si Anghel Iordanescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.