Camera Deputatilor a aprobat ieri - prin vot nominal - in unanimitate Ordonanta de Urgenta 14/2005, privind modificarea formularelor pentru declaratiile de avere ale demnitarilor. Singura formatiune care s-a opus pana in ultima clipa sa sustina adoptarea acestei legi a fost PPRM, parlamentarii acestui partid refuzand sa ia parte la vot. Liderul deputatilor PPRM a spus ca acestia ar fi dorit sa se abtina, dar procedura de vot nominal nu permite decat exprimarea optiunilor pentru sau contra. Ieri, PPRM a anuntat si intentia de a ataca aceasta ordonanta la Curtea Constitutionala. In schimb, PSD si-a schimbat atitudinea cu 180 de grade si a declarat ca va vota in favoarea acestei initiative a Guvernului Tariceanu.

"Dandu-ne seama ca in mod gresit s-ar putea crea impresia falsa ca PSD nu sprijina intru totul lupta anticoruptie, vom vota in favoarea proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2005", a explicat purtatorul de cuvant al deputatilor PSD Cristian Dumitrescu, la doar o saptamana dupa ce parlamentarii acestui partid faceau tot posibilul pentru a modifica sau a respinge ordonanta. Mai mult, acum principalul partid de opozitie a supralicitat si a anuntat ca va promova o initiativa legislativa care ii va obliga pe demnitarii romani sa completeze o declaratie de interese mult mai cuprinzatoare, copiata "fidel" dupa varianta britanica. Desi se stia ca nu vor exista dificultati la votul final asupra OUG 14/2005, coalitia majoritara a dorit sa organizeze o demonstratie de forta si si-a adus in Camera aproape toti ministrii, in frunte cu insusi premierul Tariceanu.

Aglomeratia in zona in care stau de obicei parlamentarii liberali era atat de mare, incat ministrul Bogdan Olteanu n-a mai gasit nici un scaun liber si s-a asezat pe bratul unui fotoliu, aproape de colega sa Raluca Turcan. Intrucat se grabea la o intalnire, Tariceanu a fost invitat sa-si exprime primul votul. El a platit acest favor fiind nevoit sa inghita o gluma a presedintelui Camerei, Adrian Nastase, care i-a recomandat sa se duca la Guvern pentru a mai promova astfel de "legi bune". In favoarea ordonantei au votat 246 de deputati. OUG 14/2005 a fost adoptata in Camera la doar o zi dupa ce pe Internet au fost publicate noile declaratii de avere ale deputatilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.