Fostul tenisman Ion Tiriac inca mai serveste. Il serveste pe premierul Tariceanu cu avionul, cand acesta isi face drum prin vazduh. Si il ajuta sa se faca el insusi pilot de avion. Dublul Tiriac – Nastase Adrian e pe cale sa se transforme in dublul Tiriac – Calin Popescu Tariceanu. Imediat ce se coboara din vazduh, Tariceanu merge la serviciu si da de subalternul Flutur, care doar a mimat ca a facut un control pe fondul de vanatoare al lui Tiriac de la Balc. Si e de acord cu asta.

Ion Tiriac a vånat ilegal inca de cånd si-a scos mustata la inaintare in Romånia

Este cetatean romån.
Din motive abisale. Domiciliaza la Monte Carlo, in Principatul Monaco. Din motive fiscale. Rezideaza in Germania. Din motive economice. Dar locuieste in Romånia. Din motive politice. |n Monaco, Germania si Romånia, Tiriac detine o avere estimata la 700 de milioane de cocoptericsi. |n timp ce Acolo, cu cåt esti mai bogat, toate lucrurile devin mai scumpe si inaccesibile, Aici, la babuini, cu cåt esti mai avut ti se da totul pe nimica toata si adesea chiar pe gratis. |n timp ce Acolo, cu moneda de un euro poti sa cumperi din alimentara o påine, o ciocolata si o cutie de bere, Aici, daca vrei sa cumperi un euro de la casele de schimb valutar, esti luat la suturi ca ultimul bagabont. Pe Tiriac il pasioneaza vånatoarea. Din motive ancestrale. |n Monaco nu prea ai ce sa lovesti. A lovi inseamna a våna salbatic. |n Germania, Tiriac detine un teren de vånatoare, impreuna cu Klaus Mangold, presedintele Comisiei pentru politica rasariteana a economiei Germaniei Federale si presedintele corporatiei DaimlerChrysler Service, si cu Wolfgang Porsche, tatal automobilului care-i poarta numele.

Dar cel mai bine e sa cotrocenesti in Romånia.
A cotroceni inseamna a scotoci padurea dupa vånat. De aceea, Cotroceniul a fost locul luat in catare de intåiul vånator al tarii, Adrian Nastase. Care haituia un iepure.

Cånd nu e la guvernare un Ilie Sårbu, care sa-i atribuie lui Tiriac un fond de vånatoare pe ochi bårnaci si mustata vårtoasa, atunci e precis un Calin Popescu Tariceanu. Care sa prelungeasca abuzurile lui Ilie Sårbu. Care Tariceanu a fost partenerul sau in cåteva afaceri cu masini. {i mai care Tariceanu zboara cu avioanele lui Tiriac. Cånd are treaba Afara. {i cam are tot mai multa treaba mare Afara. Iar de cånd a prins drag de zborurile private, Tariceanu vrea sa faca scoala de soferi de avioane. |n Romånia, ca sa vånezi fazani sau mistreti, trebuie sa primesti certificatul de buna purtare din måna unor papagali. Cei mai cacaciosi papagali dintre curcani sunt grangurii si sticletii. |n 1996, Parlamentul le-a dat curcanilor Legea 17, privind regimul armelor de foc si al munitiilor. Conform articolului 10 al legii, cetateanul Ion Tiriac, domiciliat in Principatul Monaco, nu putea sa intre in posesia autorizatiei de detinere a armelor si munitiilor pe teritoriul Romåniei.

Asta pentru ca legea spune ca documentul cu pricina se elibereaza de catre organul de politie pe raza caruia solicitantul are domiciliul. Or, pe raza de domiciliu a solicitantului Tiriac isi scarpina coarnele de bordura niste capre ibex. Or, asta nu i-a impiedicat pe papagalii de curcani sa faca ceva pe Legea 17. Asa, de amorul tenisului. Vorba lui Dumitru Haradau, vicepresedintele Federatiei Romåne de Tenis: "Oricum, lui Tiriac trebuie sa-i ridicam o statuie, avånd in vedere cåt ne-a ajutat". Apoi, Tiriac nu putea deveni membrul nici unei asociatii vånatoresti pendinte de AGVPS, din cauza Legii 103 din 1996, a fondului cinegetic. Care, in articolul 27, zice ca permisul de vånatoare nu poate fi dobåndit decåt de cetatenii romåni cu domiciliul in Romånia. {i, ca exceptie de la regula, de cetatenii straini rezidenti in Romånia. Or, Tiriac nu era nici una si nici alta, ca facea naveta cu avioneta. Legea fondului cinegetic este dublata de statutul AGVPS. Dar cum la legea fondului oficialitatile se uita cu fundul, Tiriac a putut sa impuste la urs, imediat dupa marea loviste din decembrie ‘89.

Abia mai aproape de zilele noastre,cetateanul Tiriac pare-se ca s-a dat pe brazda, luåndu-si domiciliu si in Bucuresti. Din pacate, intr-o casa revendicata fara succes de adevaratul ei proprietar, Hrant Mesrobian. |n care locuise familia demnitarului comunist Ion Gheorghe Maurer. Aflata la o aruncatura de bat de casoaia Ceausestilor. |n baza noii legi, regimul autorizarii procurarii armelor a ramas neschimbat si este valid doar pentru cetatenii romåni sau straini cu domiciliul ori resedinta in Romånia. Ion Ion Tiriac a intrat de doua ori sub incidenta legii regimului armelor: unu, ca domici-liaza si el in Monte Carlo; si doi, ca era cercetat penal cånd l-a insotit pe tatal sau la macelul de pe fondul de vånatoare Balc, de anul trecut, si politia era obligata sa-i ridice puscoacele pe durata cåt ii miroseau narile a zapada columbiana. Politia romåna? Un stol de granguri impaiati, pe care ministrul Blaga se chinuie de atåta amar de vreme sa-i scoata din Muzeul Antipa si sa-i umfle cu pompa, ca sa para vii si cu penele in regula.

Daca s-ar respecta legile in Romånia, atunci o asociatie de vånatoare precum "Zimbru" nu s-ar fi putut constitui nici la pastele cailor. Ca orice bizon, si "Zimbru" lui Tiriac exista doar pe hårtie, dar realitatea lui este mai mult decåt virtuala. Asociatia nu are sediu si n-a indeplinit nici un criteriu calitativ pentru a fi licentiata, atunci cånd a pus måna pe fondul de vånatoare de la Balc fara nici o licitatie. Din måna unui ministru pe care un vånator l-a confundat cu o pereche de coaie salbatice de mesteacan. Simultan cu infiintarea "Zimbrului", Ion Tiriac a mai constituit si asociatia "Wild Boar", adica pe romåneste "mistretul", impreuna cu Robert Raduta. Care mai mult ca sigur ca are acelasi statut fantomatic ca si "Zimbru". Tiriac pretinde sa fie tratat in mod diferentiat si preferential fata de restul omenirii. El se considera exceptia de la regula. Regulata bine si la momentul oportun, exceptia Tiriac s-ar putea sa devina un romån in råndul lumii. Cu statuie mustacioasa, in chiloti si tenisi, implåntata disciplinat in fata Federatiei Romåne de Tenis.

Påna sa ajunga monument, Tiriac a cumparat pe nimica toata, odata cu fondul de la Balc, si tarcul de vånatoare, laolalta cu cosmeliile anexa. Apoi, Ilie Sårbu i-a transmis in proprietate o caruta de bunuri primite in administrare prin lege. |n baza unui inventar subevaluat grosolan, ca pentru o baba cu pensie de o mie de lei, de la ceapeu. Lege care prevedea trecerea bunurilor din domeniul public in cel privat al statului si administrarea Regiei Romsilva. Totul, pentru a-l favoriza pe milionarul cel sarac din Monaco si Germania. Ajunsa stapåna pe mosia coiosului din fruntea Agriculturii, asociatia "Zimbru" si-a tras un tarc, care a incorporat o mie de hectare din padurea Balc si vreo duzina de amenajari de profil. Tarcul a fost imprejmuit cu un gardoc inalt påna la cer. Apoi, terenul a fost scos din fondul cinegetic, iar "Zimbru" a fost autorizat sa creasca in incinta mistreti si cerbi pentru vånat. |n baza Ordonantei de Guvern 81/2004, "Zimbru" a primit aprobarea sa macelareasca vietatile, direct in tarc.

Ordonanta s-a dat in urma unor presiuni infernale, exercitate de Tiriac pe toate canalele ministeriale. Obiectul ei incalca barbar Legea 205/2004, privind protectia animalelor. Din continutul ordonantei a fost eliminata orice prevedere care sa-i oblige pe concesionari sa nu schimbe vånatul liber cu cel din crescatorie. Asa se face ca numarul enorm de mistreti din tarc pare mai degraba prins cu arcanul din padurile din imprejurimi decåt cumparat pe bani grei din Ungaria si din Secuime, asa cum pretinde Tiriac ca ar fi procedat. Oricum, cercetarile viitoare vor clarifica si aspectul asta. Dar, påna atunci, ramåne suspiciunea ca mistretii au fost luati cu japca, dat fiind faptul ca tarcul are doar porti de intrare, nu si de iesire. Iar investitiile lui Tiriac nu s-au facut pe fondul de vånatoare, ci doar in tarc. {i ele nu sunt chiar atåt de mari, asa cum s-a dat de inteles inadins in presa.

Ei bine, magaria aia mare abia de-acum incepe. Ca daca un Ilie Sårbu s-a comportat asa cum l-a invatat padurea, din partea celor care au cåstigat puterea aveam pretentii ca din partea unor domnisori de salon. Numai ca Gheorghe Flutur, noul ministru al Agriculturii, cultiva o confuzie pe care vrea s-o transforme in lege. Confuzie intre fond si tarc. {i din care sa cåstige tot Ion Tiriac. Prietenul lui Tariceanu. Pe care mustaciosul de sub Tåmpa o sa-l trimita la scoala de soferi de avion. Dupa ce Flutur a mimat ca a facut un control pe fondul de la Balc, pentru a gasi neregulile de la vånatoarea aceea de pomina, a anuntat ca a anulat contractul de concesiune prin care a fost adjudecat de Tiriac. {i ca va organiza o alta licitatie, intre 5 si 10 iunie. Numai ca fondul nu poate fi scos la licitatie impreuna cu tarcul, deoarece imprejmuirea a fost scoasa din fond si apartine deja asociatiei "Zimbru". Adica animalului cu mustata, in fata caruia tremura papagalii, ministrii si mistretii.

Academia Catavencu

Sursa: Academia CatavencuTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.