Presedintele Traian Basescu si-a cerut scuze, intr-o conferinta de presa, pentru ca a facut o eroare in legatura cu cresterea salariilor angajatilor ANL, sustinand ca in analiza sa nu a luat in consideratie toate mecanismele prin care se pot face majorari salariale, informeaza NewsIn

"Se pare ca am facut o eroare legata de ANL. In ordonanta care a fost aprobata prin lege, pe care am promulgat-o saptamana trecuta, se trecea de la cifra de baza la care se aplicau coeficienti de 100 de RON la 440. Si daca va uitati in lege veti observa acest lucru, baza de calcul a salariilor era 100 pana anul acesta. Anul acesta, prin ordonanta de urgenta baza de calcul a salariilor pentru ANL s-a schimbat la 440. Se pare ca in acest interval au existat maririle de salarii care s-au acordat altfel decat prin lege, prin legea bugetului de stat, iar eu am privit la acele doua legi, la legea din '99 care se abroga, anexa care viza ANL-ul si la legea noua care imi venise", a explicat Traian Basescu.

Presedintele si-a cerut scuze pentru eroare. "Exista probabilitatea ca interpretarea mea sa fi fost eronata, adevarul este acela pe care il putem citi toti in lege: s-a trecut de la 100, baza de aplicare a coeficientilor de salarizare, la 440, ceea ce insemna o crestere cu 4,4 a bazei de salarizare, dar nu am luat in consideratie celalalte mecanisme crezand ca totul se rezolva prin legi, deci cer scuze pentru eroare", a adaugat Basescu. .

Presedintele a declarat marti ca, alaturi de legea prin care se majoreaza cu 50% salariile cadrelor didactice, a promulgat si alte doua legi de aprobare a unor ordonante guvernamentale, una care prevede cresteri salariale de 21-37% in sectorul sanitar, precum si alte facilitati si sporuri pentru managerii spitalelor, iar alta prin care salariile angajatilor ANL se maresc de 4,4 ori.

In replica, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a precizat miercuri ca salariile angajatilor Agentiei Nationale pentru Locuinte au crescut cu 12%, prin ordonanta la care a facut referire marti Traian Basescu.
Agentia Nationala pentru Locuinte se autogospodareste iar salariatii institutiei sunt remunerati conform cu legislatie specifica care coreleaza salariile cu inflatia, a tinut sa precizeze Laszlo Borbely. El a adaugat ca, per total, intre anii 2005 si 2008 salariile angajatilor ANL au crescut cu 39 %.

De asemenea, ministrul Borbely a sustinut ca directorul general al ANL nu are un salariu mai mare decat un subsecretar de stat. Astfel, seful ANL primeste un salariu brut de 4.900 lei, iar veniturile nete ale acestuia, cu toate sporurile si vechimea incluse, ajung la 4.547 lei.

Premierul Tariceanu a declarat la rindul sau, miercuri, ca datele prezentate de seful statului, marti, cu privire la salariile incasate de angajatii unor institutii ale statului nu sunt reale si a anuntat ca informatiile vor fi demontate de ministrii de resort.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.