PSD considera ca depunerea unei motiuni de cenzura nu va elimina incercarile Guvernului de a evita marirea salariilor profesorilor cu 50%, ci este nevoie de o reactie prompta a Parlamentului pentru respingerea Ordonantei de Urgenta care ar bloca aceste majorari, transmite NewsIn.

Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa tinuta la Cluj, ca motiunea de cenzura a PD-L este una evident electorala si nu va avea efectele anuntate.

Motiunea de cenzura initiata de PD-L si sustinuta de PRM este lipsita de un obiectiv rational. Orice motiune depusa cu cateva saptamani inainte de alegeri este inutila si are, in mod evident, un scop electoral”, a afirmat liderul PSD.

Acesta a spus ca solutia sustinuta de PSD este respingerea actului normativ votat de Guvern, in regim de urgenta, de catre Senat, prima camera sesizata.

Senatul va trebui sa ia in dezbatere, de urgenta, aceasta ordonanta si va trebuie, prin comisii, la sfarsitul acestei saptamani, si prin vot, la inceputul saptamanii viitoare, sa anuleze aceasta ordonanta de urgenta”, a mai spus vicepresedintele PSD.

Cristian Diaconescu a mai acuzat ca in Romania Guvernul a facut un lucru fara precedent prin adoptarea ordonantei, trecand astfel peste decizia a trei institutii abilitate ale statului.

Practic este un gest fara precedent din partea Guvernului Romaniei, care si din punctul de vedere al functionarii statului de drept, dar si din punctul de vedere al unei morale minimale, a incalcat, a invalidat hotararea Parlamentului, hotararea Curtii Constitutionale si hotararea Institutiei Prezidentiale, toate cele trei institutii abiliate si sesizate in mod constitutional pentru a se pronunta in legatura cu acest act normativ”, a subliniat Diaconescu, adaugand ca nicaieri in lume Executivul nu are capacitatea juridica si „inadecvarea politica” de a anula o decizie a decizie omologata de institutiile constitutionale.

Cristian Diaconescu a mai afirmat ca motiunea de cenzura nu rezolva problema majorarilor salariale pe care Guvernul le datoreaza profesorilor, ca o reparatie morala.

Prin motiunea de cenzura nu se inlatura acest act normativ, prin motiunea de cenzura, eventual, se pune in situatie de actiune numai administraitva a actualului Guvern. Din punctul de vedere al reparatiei sociale pe care o datoram cadrelor didactice si nu numai lor, in aceasta tara, motiunea de cenzura u are niciun fel de rezultat. Adevarata motiune de cenzura va fi votul din 30 noiembrie”, a mai spus Diaconescu.

Acesta este de parere ca o reorientre pe model de stanga a incasarilor bugetare si a cheltuielilor bugetare poate reprezenta o solutie pentru a garanta sursa de finantare pentru cresterile salariale necesare in Romania.

Diminuarea cu o treime, sa spunem, a cheltuielilor agentiilor guvernamentale, coroborata cu reorientare cheltuielilor bugetare ale ministerelor si cu o grila de impozitare rationala, pot reprezenta parte a unui pachet de masuri care ar putea, in mod rational, sa asigure bugetarea unor cresteri de salarii”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Liderul PSD a mai spus ca o crestere a salariilor este necesara deoarece criza economica se va abate si asupra Romaniei, iar primii care vor simti aceste efecte sunt salariatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.