Ilie Sarbu a fost ales presedintele al Senatului din al treilea tur de scrutin, in care au intrat Ilie Sarbu-PSD si Radu Campeanu-PNL, senatorii PD-L si PRM neparticipand la vot, anunta NewsIn.

La primul tur de scrutin, in urma numararii oficiale, din totalul de 82 de voturi valabil exprimate, candidatul PSD Ilie Sarbu a obtinut 43 de voturi, cel al PNL, Radu Campeanu,- 29, iar Gyorgy Frunda, propus de UDMR -10. Senatorii PD-L si PRM nu au participat la vot.

Cel de-al doilea tur de scrutin nu a reusit sa impuna un invingator - din 78 de voturi valabil exprimate, 45 au fost pentru Sarbu si 33 pentru Campeanu. Regulamentul prevede ca abia din al treilea tur de scrutin sa castige cel care obtine majoritatea voturilor celor prezenti, astfel ca Ilie Sarbu a fost ales presedinte din a treia incercare. In turul al treilea, din 75 de voturi valabil exprimate, Sarbu a obtinut 43 de voturi si Campeanu 32.

Votarea presedintelui Senatului a fost intrerupta de doua ori, din cauza esecului rezultatului negocierilor solicitate de PRM. Dupa ce initial au cerut o pauza de consultari, liderii PRM, in frunte cu presedintele Corneliu Vadim Tudor, au anuntat ca nu s-a ajuns la nicio concluzie si au solicitat ca alegerea sefului Senatului sa fie amanata pentru miercuri, iar sedinta de marti ca continue cu discutarea proiectelor de lege din ordinea de zi. Liderii PRM au precizat ca, in cazul in care propunerea lor nu este validata, vor parasi sala.

Neintelegerile au dus la un nou tur de consultari, care insa nu s-au finalizat cu niciun rezultat. Liderul PRM a sustinut ca se doreste de fapt neluarea in dezbatere a ordonantelor de urgenta privind modificarea votului uninominal, aflate pe ordinea de zi a Senatului si se intentioneaza sa se "consume timpul", sugerand o intelegere PNL si PSD pe aceasta chestiune.

In final, la propunerea liderului grupului UDMR, Verestoy Attila, presedintele de sedinta, senatorul PNL Norica Nicolai, a solicitat inceperea votarii, in absenta colegilor PD-L si PRM, care nu au luat parte la scrutin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.